V čem je problém? Vedení saského zámku Moritzburg, kde mimo jiné režisér Václav Vorlíček (†84) před 51 lety pohádku natáčel, spustilo v listopadu jubilejní výstavu věnovanou Třem oříškům pro Popelku, na kterou láká právě filmovou podobiznou Libuše Šafránkové. Navíc se tam prodávají reklamní předměty s portréty zesnulé herečky z Popelky a dalších pohádek, v nichž zářila během úspěšné kariéry.

„Před začátkem výstavy, a to dne 20. 11. 2023, byla tato společnost důrazně upozorněna na to, že syn Libuše Šafránkové nesouhlasí s pořádáním výstavy, v rámci níž dojde k využití osobnosti, jména či podobizny jeho matky,“ řekl nám právník Josefa Abrháma ml. Aleš Rozehnal. Vedení zámku to ale nechalo v klidu.

Fotky ze soukromí

Výstava začala o dva později, 22. listopadu, za velkého zájmu fanoušků Popelky z německy mluvících zemí a Česka. „A to nejen s užitím podobizny a jména Libuše Šafránkové ve filmové pohádce Tři oříšky pro Popelku, v rámci výstavy zveřejnila (společnost Staatliche Schlösser, poz. red.) i fotografie z jejího soukromého života a z její další umělecké tvorby,“ upozornil právník.

„Tímto jednáním společnost zasáhla do osobnostních práv Šafránkové. V konkrétním případě nešlo jen o prosté použití jména a podobizny zemřelého člověka za účelem jeho označení ve statusovém smyslu slova, nýbrž k neoprávněnému využití jména a podobizny k účelu komerčnímu,“ dodal Rozhenal s tím, že zámek využívá osobnost, jméno a podobiznu Libuše Šafránkové i při prodeji reklamních předmětů, opět bez souhlasu rodiny.

Video
Video se připravuje ...

Šafránková netušila, jak moc ji Němci milují, říká Pavel Trávníček Luboš Procházka, Lukáš Červený

Odjel na Moritzburg, aby se přesvědčil

Zámečtí pánové zareagovali na e-mail právního zástupce až v den zahájení celé expozice. „Že žádné reklamní předměty s podobiznou či jménem Libuše Šafránkové neprodávají. Toto tvrzení však bylo zcela lživé,“ uvedl Aleš Rozehnal. V prosinci na Moritzburg vyrazil sám Josef Abrhám ml. a zjistil, že výstava a prodej předmětů s podobiznou jeho maminky probíhají dál!

„Společnost  byla vyzvána, aby upustila od užití jména a podoby Libuše Šafránkové, a to jak v rámci výstavy, tak i v rámci prodeje reklamních předmětů. Syn Libuše Šafránkové je připraven domáhat se ochrany cti a důstojnosti jeho matky soudní cestou,“ uzavřel prozatím právník celou situaci.

DEFA souhlasila, ale...


Distributor Tří oříšků pro Popelku v Německu, studio DEFA, práva na užití fotografií z filmu zámku Moritzburg prodal. Osobnostní práva od rodiny ale schází! Výstava pokračuje dál tak, jak je v článku popsáno. Skončit má až 25. února a zámek na ni dál láká, i s portrétem Šafránkové, na svých internetových stránkách!

„Paní Libuše Šafránková byla velmi zdrženlivá se svolením k využívání její podobizny ke komerčním účelům a vždy se snažila, aby předměty s její podobiznou měly určitou uměleckou hodnotu. Suvenýry prodávané na zámku Moritzburg však tuto hodnotu v žádném případě nemají,“ sdělil právník Rozehnal.

Fotogalerie
51 fotografií