Původně se do rolí Mileny a »Té ze skal«, jak se druhé princezně říkalo, počítalo se Zorou Jandovou. Nakonec ale režisér Antonín Moskalyk (†75) rozhodl jinak a vsadil raději na osvědčenou pohádkovou dvojici - Pavla Trávníčka a Libuši Šafránkovou.

Právě její tvář i herecký výkon tak nakonec ve snímku můžeme obdivovat, i když působí rozhodně jinak, než třeba v Popelce. Možná za to může i paruka, kterou tehdy vyfasovala. „Protože ve scénáři bylo, že princezna bude mít dlouhé tmavé vlasy, musela mít Libuška při natáčení černou paruku,“ odtajnil po letech jeden z pamětníků natáčení pohádky Třetí princ.

Zora Jandová si nakonec zahrála »jen« služebnou v zámku a dceru podkoního, co o sobě říkala: „Týna, ta hezky zpívá.“ A kromě toho ještě motala hlavu princi. A i tato půvabná herečka musela na natáčení nosit paruku. Zřejmě, aby se nepletla s princeznou, stala se z ní dočasně jemná blondýnka.

K té má ale i po letech rozhodně dost daleko - charakteristické jsou pro ni její tmavé vlasy a pronikavé hluboké oči. Což jsou mimochodem i rysy, které po ní zdědily její dvě dcery - Viktorie (32) a Ester (22) Mertovy

Jedna je Belladonna, druhá Wednesday

A když už je o dámách Mertových řeč, rozhodně je potřeba zmínit, že jejich tatínkem je hudební skladatel, klavírista a producent Zdenek Merta (72). Dávalo by tak smysl, kdyby se obě dcery vydaly v rodinných šlépějích a daly se na uměleckou dráhu, ovšem starší dcera Viktorie se naopak »rozběhla« zcela na opačnou stranu, aby se do showbyznysu nakonec malinko oklikou také dostala. 

Je z ní totiž nejen vysokoškolská profesorka (ostatně, číst uměla již ve třech letech), ale je také velkou milovnicí vědomostních soutěží. V minulosti úspěšně soutěžila v AZ-kvízu a od loňského roku se dokonce stala jednou z »lovkyní« v nováckém pořadu Na lovu. Vystupuje tam pod přezdívkou Belladonna. 

Atropa belladonna je latinsky rulík zlomocný, to je taková hezká, ale nebezpečná kytka,“ vysvětluje tuto volbu sama Viktorie, která má mimochodem s partnerem Jiřím dceru Madlenku. Ovšem bella donna pak v italském jazyce znamená krásná žena... A to samozřejmě Viktorie, stejně jako její maminka, zkrátka je. 

Stejně tak krásu zdědila i Esther Mertová, která je na určitých fotkách mamince vyloženě podobná, a připomíná proto její mladší kopii. Ta už od »kumštu« tolik nezběhla, naopak se odmala věnuje zpěvu a dva a půl roku je v angažmá Městského divadla Brno, kde »vyzobává« krásné muzikálové role - hraje například hrdou Mary v Medicovi (mimochodem se zrzavou parukou, aby těch proměn nebylo málo!), či dokonce Wednesday v muzikálu The Addams Family. A my si tak říkáme - není čas ji obsadit třeba i do filmu, případně rovnou do pohádky? Když už mamince »vyfoukla« roli Libuše Šafránková, mohla by si princeznu zahrát alespoň Esther, ne?  

Pohádku Třetí princ letos na Vánoce uvede televize Prima - nejprve 28. 12. ve 20:15 a v reprízách 30. 12.  od 16:50 a 1. 1.  také od 16:50.

 

Video
Video se připravuje ...

Zora Jandová ve svém zeleném království Česká televize

Fotogalerie
51 fotografií