Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Několikahodinové martyrium i záhadné zmizení: Nejděsivější únosy Česka!

  • Autor: rc - 
    18. 2. 2024
    16:00

    Ve vazbě skončil známý advokát Pavel J. z Pardubic. Policisté jej obvinili z objednání únosu a vraždy expřítele jeho dcery. Šestasedmdesátiletý muž, který v minulosti například zastupoval bývalého primátora Pardubic Martina Charváta (ANO) v kauze manipulace s veřejnými zakázkami, ve čtvrtek 8. února stanul před soudem, kde svou vinu popřel. Nejedná se však zdaleka o první případ únosu v Česku. Již v minulosti české úřady řešily několik podobných událostí. Mezi nejznámější případy například patří mizení české podnikatelky Jany Svobodové či únos podnikatele Stanislava Brunclíka.

  • 1.Kauza objednání únosu a vraždy v Pardubicích.

    Ve čtvrtek 8. února poslal soud do vazby sedmašedesátiletého muže z Pardubicka. „Včerejšího dne (ve středu, pozn. redakce) krajští kriminalisté obvinili 67letého muže z Pardubicka ze zvlášť závažného zločinu vražda spáchaného formou účastenství,“ uvedla ve zprávě policejní tisková mluvčí pro Královéhradecko Iva Kormošová. 

    Podle televize CNN Prima News se mělo jednat o známého pardubického advokáta Pavla J., který například v minulosti zastupoval i bývalého primátora Pardubic Martina Charváta (ANO) v kauze manipulace s veřejnými zakázkami. Obviněný advokát  si měl na podzim roku 2022 objednat vraždu tehdy čtyřicetiletého muže, který měl být podle výše zmíněné televize partnerem jeho dcery. Advokát skončil ve vazební věznici v Hradci Králové, vinu před soudem odmítl.

    Advokát podle policie figuruje v případu zmizení Pavla M. kterého zřejmě někdo unesl a zavraždil. Advokát podle policie figuruje v případu zmizení Pavla M. kterého zřejmě někdo unesl a zavraždil. | Blesk.cz/David Malík

  • 2.Únos podnikatele z Vysokého Mýta

    Před téměř dvaceti lety dva pachatelé Milan Vejšický a Martin Rybka unesli podnikatele Stanislava Brunclíka (†25) z Vysokého Mýta. Čin si dopředu naplánovali. Důvodem mělo být finanční obohacení. Vejšický měl problémy s penězi. Otec s jeho matkou jej vyhodili z domu a Rybka měl podobné problémy. Brunclíka pachatelé sledovali jak u něj doma, tak i na prasečí farmě u Džbánova na Pardubicku. Připravené měli čtyři telefony, plynovou pistoli, paralyzér, pouta a diktafon, na nějž měl unesený Brunclík namluvit vzkaz pro svého otce. Rybka mu na papír napsal pokyny, ve kterých mimo jiné požadoval pět milionů korun.

    Plán nakonec uskutečnili 23. září, kdy Brunclíka sledovali na farmu. Píchli mu dvě injekce s lihem a následně jeho tělo zavřeli do kufru, který zatížili cihlami. Nakonec se spojili s otcem uneseného, který vyhodil z jedoucího vlaku 2,5 milionu korun. Pro Brunclíka už ale bylo pozdě. Nalezli ho mrtvého. Podle znalců prožíval před smrtí těžký stres a muka, masivní panickou úzkost a psychické utrpení na hranici snesitelnosti. A to pravděpodobně po několik hodin. K tomu všemu byl bez vody, jídla, pohodlí a bez kontaktu s lidmi. Po několika hodinách umřel. Pachatelé u soudu dostali za vraždu výjimečné tresty. Martin Rybka 21 let a jeho kumpán Milan Vejšický 23 let.

    Unesený a zavražděný Stanislav Brunclík. Unesený a zavražděný Stanislav Brunclík. | Blesk: Jaroslav Krčál, Jitka Žigová

  • 3.Únos předsedy Českomoravského fotbalového svazu

    Českem v roce 1995 otřásl případ únosu předsedy Českomoravského fotbalového svazu Františka Chvalovského. „V ranních hodinách jsem si šel zaběhat do obory Hvězda a cestou tam mě předjel Favorit, z něhož vyskákali tři muži, kteří se mi představili jako policisté. Předložili mi průkazy a dělali na mě vcelku věrohodný dojem. Chtěli mě odvézt na svědeckou výpověď, ale to jsem odmítl. Přesto se jim podařilo mě pod pohrůžkou násilí naložit a odváželi mě směrem na Ruzyň,“ vzpomínal pro ČTK na inkriminovaný okamžik Chvalovský.

    Únosci jej přesadili do jiného auta, spoutali a nasadili mu kuklu. Následně ho donutili vypít neznámou tekutinu, škrtili ho ocelovým drátem, až upadl do bezvědomí. Probudil se až v tmavém sklepě, kde byl připoutaný k železné tyči. „Policisté mé pohřešování vysvětlovali možnou návštěvou milenky, či jinými podobnými záležitostmi,“ tvrdil tehdy Chalovský. Nakonec ale případ začali vyšetřovat a podařilo se jim zadržet podezřelé.

    Jedním z nich byl i Karel Kučera, který měl mít podíl i na únosu brněnského podnikatele Františka Martínka. Od roku 2006 byl stíhán i za dva pokusy o vraždu Ivana Jonáka, majitele Discolandu. V roce 2008 se soud začal zabývat i loupeží, kterou měl mít na svědomí Berdychův gang a mezi nimi i Kučera, jemuž se v podsvětí přezdívalo „Hrobař“.

    Video  Tajemný únos Františka Chvalovského  - Videohub
    Odemknout video

  • 4.Pokus o únos dcery podnikatele z Hodonínska

    V červenci 2022 Soběslav K. a Ludvík E. Ch. z Havlíčkobrodska dvěma auty mezi Lipovem a Hrubou Vrbou zablokovali vůz účetní Jarmily P., která zrovna mířila do práce. Dvojice se jí snažila vytáhnout z auta, přičemž jí hrozili revolverem. Ve chvíli, kdy se v autě žena zamkla, Soběslav K. začal okénko u řidiče rozbíjet a dovnitř nastříkal dráždivý sprej. V ten moment však kolem projížděl Ford Focus a žena využila situace. Rychle přeběhla k projíždějícímu vozu a ze situace se dostala.

    „Doznávám, že jsem ji zastavil a žádal jsem ji, aby jela se mnou. I to okno jsem rozbil, ujely mi nervy, na to jsem použil tu zbraň. Ale rozhodně nedoznávám, že bych ji chtěl unést a někam vozit, to by bylo hloupé. Potřeboval jsem jen dokončit faktury kvůli daním,“ vypověděl později u soudu Soběslav K. s tím, že jeho rodina měla nedořešený problém z minulosti s lesnickou firmou, kde žena pracovala. V rozsudku rovněž zaznělo, že se pachatelé chtěli dostat k 25 milionům korun. Soběslav K. dostal šest let a jeho kumpán dostal čtyři roky.

    Dvojice mužů se pokusila unést řidičku auta na Hodonínsku. Jeden z násilníků ji střelnou zbraní rozbil boční sklo, pak na ni mířil pistolí. Dvojice mužů se pokusila unést řidičku auta na Hodonínsku. Jeden z násilníků ji střelnou zbraní rozbil boční sklo, pak na ni mířil pistolí. | PČR

  • 5.Zmizení české podnikatelky

    Podnikatelka Jana Svobodová zmizela před osmi lety. Dne 15. července 2015 nasedla do svého vozu a posléze se údajně vydala po Argentinské ulici na dálnici D8. Ve voze však už měli sedět dva únosci. Ještě tam ji zachytila kamera u mýtné brány. Stopa dále prý vede k Velemínu, kde se podle informací slovenské televize TV Markíza otočila a mířila po D1 opět směrem ku Praze. Pak jako by se po ní slehla zem. Případ uvázl na mrtvém bodě.

    V roce 2021 však výše zmíněná televize přišla s informací, že v případu Jany Svobodové vznesla prokuratura obžalobu vůči Ľubomíru B. a jeho kamarádovi Markovi P. Podle televize mají mít strážci zákona očitého svědka, který uvedl, že se mu dvojice svěřila s tím, že podnikatelku přepadli. Údajně ji udeřili do hlavy, naložili do auta s úmyslem ji vyhodit a ukrást jí auto. Všechno však dopadlo jinak. V autě se měla začít Jana probírat, tak ji prý uškrtili pásem. Policisté se domnívají, že její tělo pohřbili u obce Antonínův Důl u Jihlavy.

    Za únosem ženy zřejmě stojí známý slovenský zločinec Za únosem ženy zřejmě stojí známý slovenský zločinec | Reprofoto, TV Markíza

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání