Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec Putinova soupeře Naděždina: Kreml ho nepustí k prezidentským volbám

Aktualizováno -
8. února 2024
10:37
Autor: ČTK - 
8. února 2024
10:30

Ruská ústřední volební komise odmítla zaregistrovat odpůrce války Borise Naděždina do březnových prezidentských voleb. Na platformě Telegram to oznámil samotný uchazeč o úřad hlavy státu, který avizoval, že se proti tomuto rozhodnutí odvolá k Nejvyššímu soudu. Komise podle ruské státní agentury TASS uznala 95 587 podpisů podporujících jeho kandidaturu z celkově téměř 105.000, které jí Naděždin předložil. Ruský zákon od uchazeče neparlamentní strany vyžaduje nejméně 100 000 podpisů.

Nesouhlasím s rozhodnutím ústřední volební komise. Po celém Rusku jsem nasbíral více než 200.000 podpisů. Sběr jsme prováděli otevřeně a poctivě - celý svět sledoval fronty v našich štábech a na místech sběrů,“ napsal Naděždin a podotkl, že kandidatura do letošních voleb je nejdůležitějším politickým rozhodnutím v jeho životě a od záměru neustoupí.

Ústřední volební komise podle serveru Meduza oznámila, že od Naděždina přijala 104.734 podpisů Rusů na podporu jeho kandidatury. Po kontrole 60.000 z nich prohlásila 9147 podpisů za neplatné a dalších 95.587 podpisů uznala za platné. Komise tvrdí, že v podpisových arších našla podpisy 11 zesnulých lidí, jako důvody pro neuznání dalších uvádí různé nesrovnalosti.

Ruský zákon od uchazeče neparlamentní strany vyžaduje nejméně 100.000 podpisů podporujících jeho kandidaturu. Z jednoho regionu může mít nejvýše 2500 podpisů, aby jeho jméno mohlo figurovat na volebních lístcích. Naděždinův tým minulý týden uvedl, že volební komise nechce uznat 15 procent sesbíraných podpisů.

Agentura TASS mezitím informovala, že ústřední volební komise dnes nezaregistrovala ani vůdce neparlamentní strany Komunisté Ruska Sergeje Malinkoviče kvůli vysokému procentu vad v podpisových seznamech. V jeho případě volební orgán uznal 96.019 z celkově dodaných 104.998 podpisů.

Rusové budou prezidenta volit příští měsíc. Všeobecně se očekává, že třídenní hlasování od 15. do 17. března vyhraje současný šéf Kremlu Vladimir Putin, který si tak zajistí další šestiletý mandát. Nikdo nečekal, že by šedesátiletý Naděždin mohl uspět - i kdyby mu úřady umožnily se zúčastnit - vzhledem k Putinově dominanci a kontrole státu, napsala dříve agentura Reuters. Jeho kampaň však upoutala pozornost lidí jeho vyjádřeným odporem vůči ruské válce na Ukrajině, kterou se zavázal pokusit ukončit pomocí vyjednávání.

17:30
Dnes

OBRAZEM: Život v Borodyance se stal kvůli válce obtížnějším, městečko poblíž Kyjeva se ale začíná zase dávat dohromady. 

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa