Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejlepší true crime dokumenty roku 2023: Opiodiová krize, špinavé peníze z Wall Street nebo pohled do nitra tajemné sekty!

  • Autor: pma,ČTK - 
    24. 12. 2023
    14:14

    Tvůrci true crime dokumentů a seriálů inspirovanými skutečnými zločiny nezaháleli ani v letošním roce a nabídli fanouškům na streamovacích platformách desítky počinů. Redakce Blesku vybrala celkem sedm z nich, které podle našich redaktorů stojí za to vidět.

  • 1.Americká štvanice: Útok na Bostonský maraton

    Atentát na maraton v Bostonu v roce 2013 Atentát na maraton v Bostonu v roce 2013 | Profimedia

    V polovině dubna se v americkém Bostonu koná každý rok slavný maraton. Děje se tak na Den patriotů, během kterého si Američané připomínají první bojová střetnutí z doby americké války za nezávislost u Lexingtonu a Concordu. Sportovní událost si každoročně nenechají ujít deseti tisíce běžců, kterým na trati mezi Hopkintonem a Bostonem fandí až půl milionu lidí.

    118. ročník se ale do historie závodu zapsal obrovskou tragédií. 15. dubna 2013 se maraton stal terčem teroristického útoku. V cíli mezinárodního běžeckého závodu tehdy explodovaly dvě amatérsky vyrobené bomby ukryté v pytlích. V důsledku explozí zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno.

    Na masakr, který se v Bostonu stal před 10 lety, se detailně zaměřil Floyd Russ, který natočil třídílný dokument Americká štvanice: Útok na Bostonský maraton. Tvůrci v minisérii použili rozhovory se svědky tragédie, nabízí pohledy vyšetřovatelů a nechybí ani reálné záběry z bezpečnostních kamer, které zachycují jednotlivé výbuchy.

  • 2.Stopař se sekerou

    Stopař se sekerou (Netflix 2023) Stopař se sekerou (Netflix 2023) | reprofoto Youtube.com/ Jessob Reisbeck

    Kanaďan Caleb Lawrence McGillvary  se v únoru roku 2013 stal téměř přes noc virální senzací. Tehdy se 24letý surfař, který žil bez domova, americké televizní stanici KMPH svěřil s děsivým incidentem, který se mu stal během stopování v Kalifornii. Řidič se měl mladíkovi v autě svěřit, že před jeho nástupem znásilnil 14letou dívku. „Nebral jsem ho vážně až do doby, kdy prohlásil, že je Ježíš Kristus a může si dělat, co chce. Pak srazil muže, který stál opodál,“ vypověděl stopař v dnes už legendárním videu.

    Poté prý McGillvary vzal svou sekerku a podivného řidiče udeřil za jeho činy do hlavy. Video, kde podivný mladík o všem vypráví, se přes noc stalo senzací. Jak uvádí People, McGillvaryho si k sobě do pořadu pozval komik Jimmy Kimmel a spolupráci s ním chtěl navázat Justin Bieber nebo producent reality show o sestrách Kardashianových.

    To vše v 87 minutovém dokumentu Stopař se sekerou zaznamenala režisérka Colette Camdenová. Zatímco první část počinu se věnuje McGillvarově rychle nabyté slávě, druhá část nabírá poněkud rychlejší a dramatičtější ráz. Na světlo světa totiž vyjde fakt, že jen pár týdnů poté, co se z mladíka stala celebrita, brutálně zavraždil právníka Josepha Galfyho. Za vraždu prvního stupně odešel v roce 2019 od soudu s trestem 57 let odnětí svobody.

  • 3.Zabiják bolesti

    Zabiják bolesti (Netflix 2023) Zabiják bolesti (Netflix 2023) | reprofoto Netflix

    Dalším tipem je šestidílná série s názvem Zabiják bolesti, která je dostupná na online streamovací platformě Netflix. Seriál z pera scenáristů Micah Fitzermans-Blueho a Noaha Harpstera diváky zavede v prvních dílech do vzniku farmaceutického impéria movité rodiny Saclerových.

    Ti na začátku devadesátých let skrze firmu Purdue Pharma uvedli vysoce návykové analgetikum OxyContin. Pacienti ani sami lékaři, kteří jim léky předepisovali, často ani netušili, jak extrémní závislost na medikamentu může vzniknout.

    Pacienti, kteří si na OxyContinu stihli vytvořit závislost, se, jak ukazuje i Zabiják bolesti, snažili abstinenční příznaky zmírnit tím, že začali užívat heroin nebo extrémně silný opioid fentanyl. Medikament OxyContin tak v USA odstartoval tzv. opioidovou krizi. Ta si v průběhu let vyžádala na 400 tisíc lidských životů.

  • 4.Madoff: Monstrum z Wall Street

    Americký finančník Bernard Madoff (†82) Americký finančník Bernard Madoff (†82) | Reuters.com/Shannon Stapleton

    Přestože americký finančník Bernard Madoff (†82) začal podnikat s kapitálem pouhých 5.000 dolarů, dokázal se vypracovat na jednoho z nejrespektovanějších finančníků na Wall Street. V průběhu Madoff disponoval pohádkovým jměním. V minulosti působil i jako předseda správní rady společnosti Nasdaq Stock Market (jeden z hlavních trhů s cennými papíry v USA, pozn. redakce).

    Madoffovo jméno bylo svého času spojováno s firmou Madoff Investment Securities, která fungovala na principu jakési pyramidové hry. Ta spočívala v tom, že investoři svěřili fondu peníze pod příslibem vysokého zhodnocení. Provozovatel fondu ale peníze dál neinvestoval a prvním klientům vyplácel výnosy z prostředků těch, kteří do systému vstoupili až později.

    Madoffovo „štěstí“ ale netrvalo věčně. V roce 2008 vyšlo najevo, že jeden z nejbohatších a nejvlivnějších mužů na Wall Street okrádal banky, charitativní instituce, židovské nadace nebo hvězdy z Hollywoodu. Několik z Maddofových klientů spáchalo sebevraždu. Dobrovolně ze světa odešel i jeden z jeho synů - Mark, který spolu s bratrem Andrewem na otcovy podvodné obchody upozornil.

    Soud jednoho z kdysi nejbohatších mužů na Wall Street poslal na 150 let za mříže. Odsouzen byl v dubnu 2009 za zpronevěru až 65 miliard dolarů (v přepočtu více než 1,4 bilionu korun).

    Příběhu chamtivého a lstivého finančníka, který zničil život mnoha lidem se ve čtyřdílné true crime sérii Madoff: Monstrum z Wall Street (Netflix) věnuje režisér Joe Berlinger.

  • 5.Vražda Murdaughových: Skandál na jihu

    Právník a miliardář Alex Murdaugh zastřelil svou manželku Maggie společně se synem Paulem. Právník a miliardář Alex Murdaugh zastřelil svou manželku Maggie společně se synem Paulem. | Profimedia

    Dalším z povedených true crime dokumentů tohoto roku je bezesporu šestidílná mini série Vražda Murdaughových: Skandál na jihu, jejíž režie se ujala dvojice Jenner Furst a Julia Willoughby Nasonová.

    Diváci v jejich díle nahlédnou do soukromí Murdaughových. Jméno prominentní právnické rodiny z Jižní Karolíny je všem Američanům známo už více než sto let a ještě do nedávna platilo za vážený a mocný rodinný klan. Jak ovšem dokument uvádí, kolem roku 2014 se nad Murdaughovými začala stahovat mračna. Několik členů rodiny bylo podezřelých z daňových úniků,  korupce, ale i vražd. V okolí známého klanu začalo docházet také k podivným úmrtím a nehodám, při kterých zemřelo několik lidí.

    Veškeré podivnosti vyvrcholily v roce 2021, kdy miliardář Alex Murdaugh zavolal na tísňovou linku a sdělil operátorům, že na svém pozemku našel postřelenou dvaapadesátiletou manželku Margaret a dvaadvacetiletého syna Paula. V březnu roku 2023 byl vlivný právník uznán vinným z vraždy své manželky a syna a soud mu udělil dva po sobě jdoucí doživotní tresty.  Podle prokuratury chtěl Murdaugh odvést pozornost od zpronevěry a podvodů, díky kterým si v posledních letech přišel na miliony dolarů.

  • 6.Křivák se skalpelem

    Chirurg Paolo Macchiarini Chirurg Paolo Macchiarini | Profimedia

    Italský chirurg Paolo Macchiarini působící svého času ve Stockholmu se do paměti mnoha lidí zapsal v roce 2008. Jako prvnímu se mu povedla úspěšná transplantace umělé průdušnice obalené kmenovými buňkami příjemce.

    Unikátní zákrok zopakoval i v následujících letech a mezi jeho pacienty byla i žena z Česka. Všechny příznivce úspěšného lékaře šokovalo, když sedm z jeho osmi operovaných pacientů v letech 2011 až 2014 po zákroku zemřelo.

    Jak poukazuje třídílný true crime dokument Křivák se skalpelem z produkce streamovací platformy Netflix, náhlá úmrtí pacientů otřásla švédským Institutem Karolinska.  Kvůli aféře v letech 2015 až 2017 rezignovalo několik pracovníků a špičkových výzkumníků a lékařů.

    Série poukazuje v jednotlivých epizodách i na to, jak byl Macchiarini nakonec usvědčen z falšování vědeckých výsledků a porušil vědeckou etiku. Z vyšetřování vyplynulo, že si chirurg uvědomoval riziko, že zákroky způsobí jeho pacientům tělesná zranění a utrpení, ale byl k němu zcela lhostejný. Soud ho v červnu 2023 uznal vinným z hrubého ublížení na zdraví za to, že voperoval umělou průdušnici třem pacientům, kteří následně zemřeli, a uložil Macchiarinimu dva a půl roku za mřížemi.

  • 7.Narozen v Synanonu

    Synanon založil v šedesátých letech minulého století vyléčený alkoholik Chuck Dederich jako experimentální komunitu. Synanon založil v šedesátých letech minulého století vyléčený alkoholik Chuck Dederich jako experimentální komunitu. | Profimedia

    Jedním z nejnovějších true crime dokumentů je čtyřdílná minisérie Narozen v Synanonu, který režírovala Geeta Gandbhirová. Synanon založil v šedesátých letech minulého století vyléčený alkoholik Chuck Dederich jako experimentální komunitu, kde chtěl pomáhat lidem závislých na drogách a alkoholu. A z počátku to tak skutečně fungovalo.

    Jak ale Gandbhirová v sérii mapuje skrze vyprávění jedné z členek Cassidy Arkinové, která se do Synanonu narodila, záměr Dedericha byl mnohem temnější, než pomáhat lidem vyléčit jejich závislost.

    Dederich se neštítil de facto ničeho. „Mám docela chuť zlámat nohy nějakému právníkovi a říci mu: Příště zlámu nohy tvé manželce a potom uřízneme ruku tvému děcku,“ nechal se slyšet v sedmdesátých letech. Minisérie poukazuje i na podivnou Synanonskou hru. Jednalo se o sezení, kde se členové navzájem bez milosti kritizovali, častovali se hrubými slovy a urážkami a docházelo k velmi vypjatým emočním situacím. Poté, co hra skončila, měli spolu lidé vycházet mnohem lépe.

    Vůdce sekty ale tuto hru zneužil k tomu, aby svým svěřencům začal, jak uvádí Gandbhirová, vymývat mozky. Hra trvala oproti prvotním desítkám minut několik dní v kuse. Dederich během ní oholil svým stoupencům vlasy, začal nutit manžele k rozvodu, muže k vasektomii nebo ženy k potratu. Komunita byla rozpuštěna v devadesátých letech poté, co její zakladatel zemřel a na Synanon si došlápla federální daňová správa.

  • 8.Galerie

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání