Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět dodnes straší šílené sekty: Přívrženci se zabili s příletem komety, další uhořeli v kostele!

  • Autor: rc,ČTK,inf,jel - 
    19. 11. 2023
    05:00

    Před 45 lety, 18. listopadu 1978, obletěly svět mrazivé snímky stovek mrtvých těl z jihoamerické džungle. Jednalo se o oběti masové sebevraždy kultu Chrámu lidu. 907 lidí vypilo limonádu s kyanidem. Dodnes není jasné, kolik lidí zemřelo pod nátlakem. Třetina obětí byli mladiství a děti. Nejedná se bohužel o ojedinělý případ, v sektách zemřelo během let už obrovské množství zmanipulovaných lidí. 

  • 1.Guyana, Jonestown 1978

    V Jonestownu zemřely stovky lidí. V Jonestownu zemřely stovky lidí. | Profimedia, Internet

    V roce 1978 zemřelo víc než 900 mužů, žen a dětí na farmě v jihoamerickém státě Guyana. V roce 1974 tam uprostřed džungle začal se svými nejvěrnějšími stoupenci budovat osadu vůdce sekty Chrám lidu Jim Jones. Osadu pojmenoval jako Jonestown. Mělo se jednat o zemědělskou utopii, kde budou žít nejvěrnější stoupenci sekty striktně podle jejích pravidel. Nicméně o sektu se začala zajímat média a nakonec i úřady.

    Zvěsti o hrůzných praktikách vzbudily pozornost kongresmana Lea Ryana, který se rozhodl Jonestown navštívit. Jeho mise měla tragický konec. Někteří členové se rozhodli osadu opustit a s kongresmanem odjet. Poté, co dorazil kongresman s odpadlíky k letadlu, jež je mělo odvézt do Spojených států, přijelo na místo několik ozbrojenců, kteří po nich začali střílet. Zabili pět lidí – kongresmana, jednoho fotografa, jednoho odpadlíka sekty a dva novináře.

    Následně se v osadě odehrály hrůzy. Jones nařídil svým stoupencům, aby provedli hromadnou sebevraždu. Podle informací televize ABC jim přikázal, aby vypili hroznový punč s kyanidem. Přeživší navíc tvrdili, že někteří stoupenci byli zastřeleni a dalším vpíchli do žil jed nebo je strážci donutili, aby jed vypili. Jones spáchal zřejmě sebevraždu. Byl nalezen s průstřelem hlavy.

    Video  Mistr manipulace Jim Jones chladnokrevně zavraždil přes 900 členů své sekty.  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Keňa, les Shakahola 2023

    Hladovějící sekta v Keni má na svědomí minimálně 112 lidských životů. Hladovějící sekta v Keni má na svědomí minimálně 112 lidských životů. | Reuters

    Keňské úřady začaly v květnu vyšetřovat smrt desítek lidí, jejichž těla byla nalezena v lese Shakahola, který se nachází na východě země. Policisté doposud nalezli přes 200 těl. Mrtvá těla podle vyšetřovatelů patřila členům šílené sekty, která nutila své členy, aby hladověli. Podle informací televize ABC lidé věřili, že pokud budou hladovět, setkají se s Ježíšem. Pro deník The New York Times promluvil muž jménem Katana, který býval zástupcem kazatele v sektě.

    Katana pomáhal s vyšetřováním. Deníku řekl, že první byly donuceny umírat děti. Zavírali je na pět dní do chatrčí bez jídla a vody. „Pak je zabalili do dek a pohřbili, i ty, které ještě dýchaly,“ vypověděl. Policisté vzali do vazby šéfa sekty Mackenzieho. Podle výsledků pitev na prvních tělech většina z nalezených zemřela hlady. Někteří další však byli ubiti k smrti, uškrceni či udušeni. Již dříve úřady uvedly, že některým nalezeným tělům chyběla část orgánů.

     

     

  • 3.Masakr ve Waco, Texas 1993

    Náboženské hnutí Davidiánů vychází z Církve adventistů sedmého dne. Sekta vznikla již ve 30. letech 20. století a základnou stoupenců byl ranč nedaleko obce Waco v Texasu, kde se v roce 1993 odehrála obrovská tragédie. Tehdy sektu vedl David Koresh, který se prohlásil za mesiáše. Ranč u obce Waco přejmenoval na Ranč apokalypsy a shromažďoval na něm zásoby jídla a velké množství zbraní.

     

    Právě proto se dostal do hledáčku federálních agentů z Úřadu pro alkohol, tabák, palné zbraně a výbušniny (ATF). Agenti se tam 27. února 1993 pokusili provést razii, ovšem setkali se s odporem a celý incident skončil přestřelkou, která si vyžádala devět mrtvých.

    Následovalo obléhání ranče příslušníky FBI a Texaské národní gardy, které trvalo několik týdnů. Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) se údajně obávali, že by členové sekty mohli spáchat hromadnou sebevraždu, a proto se nakonec rozhodli zakročit a provedli útok na ranč, při němž doslova srovnali místo se zemí a během něhož došlo k požáru.

    Tanky prorážely zdi budov a vystřikovaly slznou látku v takovém množství a koncentraci, která mohla způsobit bezvědomí a smrt. Ženy a děti se úchylily do jediné betonové místnosti, zásobárny potravin, která neměla okna ani únikový východ. Tanky vstřikovaly slznou kapalinu plnou silou do této místnosti. Během finálního úderu zemřelo 76 Davidiánů, včetně 21 dětí a dvou těhotných žen. Zemřel i Koresh, který byl nalezen s průstřelem hlavy.

  • 4.Nebeská brána, San Diego 1997

    Policie našla už jen těla 39 členů sekty. Policie našla už jen těla 39 členů sekty. | Mall.tv

    Policisté 26. března roku 1997 v luxusním domě na předměstí San Diega objevili těla 39 mužů a žen na palandách. Všichni mrtví na sobě měli stejné oblečení černé barvy a na hrudi trojúhelník s nápisem „odcházející tým“. Na nohou měli černobílé boty Nike. Ten den se na obloze objevila Hale-Boppova kometa. Policisté při vyšetřování podivného úmrtí desítek lidí zjistili, že se jednalo o členy UFO kultu zvaného Nebeská brána. Sektu založil v roce 1975 Marshall Applewhite a Bonnie Nettlesová.

     

    Všech 39 lidí spáchalo hromadnou sebevraždu. Na stránkách kultu vyšetřovatelé objevili videa, v nichž vůdce sekty tvrdí, že hromadná sebevražda byla jediným způsobem, jak se on a jeho stoupenci mohli dostat do „vyšší říše“. Svou smrt prý načasovali tak, aby se shodovala s výskytem komety, která byla varováním, že se „nebeská brána“ zavírá. Applewhite a jeho přívrženci pozřeli jed, a někteří si dokonce dali přes hlavu igelitové sáčky, aby se udusili.

  • 5.Hnutí pro obnovu deseti přikázání Božích, Uganda 2000

    Při masové sebevraždě zemřely stovky členů sekty Hnutí pro obnovu deseti přikázání Božích. Při masové sebevraždě zemřely stovky členů sekty Hnutí pro obnovu deseti přikázání Božích. | profimedia.cz

    Sekta se koncem 80. let odštěpila od římskokatolické církve. Založila ji v Ugandě bývalá prostitutka a prodavačka Credonia Mwerindeová a kněz Joseph Kibweeter. Oba dva tvrdili, že v roce 2000 nastane konec světa. Podle nich měla apokalypsa nastat 1. ledna 2000, a když se nic nestalo, uvedli, že konec světa přijde 17. března 2000.  

     

    Tehdy se členové sekty shromáždili v kostele obce Kanungu, modlili se a zpívali. Následně se ozvalo několik výbuchů a kostel se ocitl v plamenech. Zahynulo zde přibližně 300 stoupenců sekty. Při vyšetřování tragédie policisté našli na pozemcích další mrtvoly. Odhaduje se, že zemřelo na 800 lidí. Ačkoliv je tragédie považovaná za hromadnou sebevraždu, někteří tvrdí, že se spíše jednalo o masovou vraždu. Co se přesně stalo, není stále zcela jasné.

Jiří Zvěřina ( 19. listopadu 2023 15:01 )

Magoři...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání