Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Seriál o drogovém „zabijákovi“ hýbe Netflixem: Luxusní panství miliardáře prodávají za 500 milionů!

Autor: pma - 
11. září 2023
05:00

Streamovací platforma Netflix uvedla během tohoto léta očekávanou minisérii s názvem Zabiják bolesti. Seriál diváky provede takzvanou opioidovou krizí. Během té ve Spojených státech zemřelo přes 400 tisíc lidí. Seriálové panství stojí v kanadské Mississaugadě a jde na prodej. Vyjde na více než 483 milionů korun, ale disponuje snad úplně vším, na co si běžný smrtelník jen vzpomene. Uvnitř nemovitosti je vlastní bazén, kino nebo noční klub!

Americká rodina Sacklerových se v průběhu 90. let minulého století dostala do vedení firmy Purdue Pharma. Po pár letech na trh uvedla jeden z nejznámějších léků v USA – OxyContin. Jednalo se o analgetikum, které předepisovali lékaři svým pacientům. 

Purdue Pharma ale lhala jak doktorům, tak i samotným lidem, kteří lék užívali. OxyContin byl totiž na bázi opioidů, na kterých se velmi rychle vytváří závislost. Firma podle tisíců žalob podaných jednotlivci, státy i nemocnicemi úmyslně podceňovala rizika vzniku závislosti a přesvědčovala lékaře, aby OxyContin předepisovali například i pacientům s chronickými bolestmi, u nichž se podobné léky nedoporučovaly.

Sacklerovi: Naše jednání nezákonné nebylo!

Když se úřady na nebezpečný lék zaměřily, omezily jeho prodej. Aby pacienti, kteří si na OxyContinu stihli vytvořit závislost, zklidnili abstinenční příznaky, začali užívat heroin nebo extrémně silný opioid fentanyl. Medikament OxyContin tak v USA odstartoval tzv. opioidovou krizi. Ta si v průběhu let vyžádala na 400 tisíc lidských životů. Sacklerovi odmítli, že by jejich jednání bylo nezákonné, vyjádřili však lítost nad zemřelými.

Záměr Purdue Pharma byl ale od začátku prostý. Rodina Sacklerových si za prodej OxyContinu v průběhu let dle jejich prohlášení vydělala přes deset miliard dolarů, což je v přepočtu zhruba 220 miliard korun. Díky tomu se tak Sacklerovi dostali do žebříčku stovky nejbohatších rodin na světě. Nabyté slávě, kterou si rodina po svém zbohatnutí užívala, je věnována i nejnovější seriálové minisérie, kterou v létě uvedla streamovací platforma Netflix.

V interiéru nechybí mramor ani zlato

Zabiják bolesti (Painkiller) v šesti dílech představuje příčiny a dopady krize zneužívání opioidů, vtáhne ale i diváky do zákulisí rodiny Sacklerových. Jednou z hlavních postav je i Richard Sackler (hraje Matthew Broderick), syn bývalého prezidenta společnosti Purdue Pharma Raymonda Sacklera. Ten si užívá ohromného luxusu ve svém domě, který si mohl díky špinavé praktice ohledně OxyContinu vydělat.

Luxusní nemovitost ve skutečnosti stojí v kanadské Mississaugadě a podle zahraničních médií je určena k prodeji. Dům zájemcům nabízí sedm ložnic, čtrnáct koupelen a několik garáží. V okázalém interiéru nechybí mramor, stříbro nebo zlato. Kromě nespočtu pokojů se uvnitř domu nachází i obrovský krytý bazén, noční klub s vlastním barem nebo soukromé kino s koženými sedačkami značky Lamborghini.

Luxusní nemovitost je na prodej za 17 milionu liber, v přepočtu tedy za více než 483 milionu korun. Skutečný člen slavné rodiny Richard Sackler žije v současné době v Boca Raton na Floridě.

Video  Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi