Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kokainový boss z Liberce Vilém Kováč: Loví ho umělá inteligence!

Autor: Kateřina Baranová - 
4. prosince 2023
05:00

Dlouhé, či krátké vlasy? S vousy, bez nich? Policie pomocí umělé inteligence zveřejnila současné možné podoby Viléma Kováče (49). Ten vedl minimálně od roku 2018 v Liberci drogový velkosklad. Pátrá po něm Europol.

Případ Krone, ve kterém šlo o obchod s kokainem a hašišem v tunovém množství, byl koncem listopadu předán soudu. Obžalována je jedna firma a jedenáct osob. „Hlavní zadavatel drogových zakázek – obviněný cizinec – je ve vazbě v Německu. Vilém Kováč, který je obžalovaný z organizování rozsáhlé drogové trestné činnosti, je však stále na útěku,“ informovala mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasová.

Na kokainového bosse Kováče je vydán Evropský zatýkací rozkaz. Europol ho dokonce 10. listopadu zařadil na seznam padesáti nejhledanějších lidí Evropy. „Policie má k dispozici varianty jeho aktuální podoby a žádá občany o jakékoli informace, které by mohly vést k jeho dopadení,“ řekla Lucie Šmoldasová s tím, že k tomu využili umělou inteligenci.

Úkryt v banánech i žule

Hodnota pašovaných narkotik dosahovala několika miliard. Skupina je stíhaná též za dovoz cigaret s daňovým únikem přes 84 milionů. A jak drogy přepravovali? „V Ekvádoru se podařilo zajistit přes půldruhé tuny kokainu v zásilce tuňáků, ve Slovinsku 101 kg kokainu v krabicích s banány, v Lotyšsku přes 900 kg hašiše v žulových deskách a přes 180 kg hašiše bylo zajištěno v cestovních kufrech v Holandsku,“ vyjmenovala Lucie Šmoldasová.

Video  K libereckému soudu jde pašování drog za miliardy, hlavní obžalovaný je na útěku  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání