Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V Česku zadrželi druhou největší zásilku kokainu! Jaká byla největší? Drogy jsou nejčastěji schované mezi banány

Autor: VaB, ČTK - 
14. srpna 2023
17:40

Sobotní objev 646 kilogramů kokainu je zatím druhý největší záchyt drog v Česku. Zásilka z Ekvádoru do Amsterodamu nepřekonala loňský objev z východu Čech. Tehdy se podařilo zadržet 840 kilo v bednách od banánů. Stejně jako v sobotu i tady byla droga slisována do kostek. Podle mluvčí protidrogové centrály může za objevení logistická chyba.

Pracovníky velkoskladu v Klecanech nedaleko Prahy šokoval v sobotu odpoledne nález podezřelých kostek. Jak pak sami zjistili, šlo o kokain! Schovaný v bednách s bio banány připutoval až z dalekého Ekvádoru. Mezisklad však zapříčinil, že se dodávka nedostala do rukou dealerů, ale policistů z protidrogové centrály.

Každá zásilka měla asi jeden kilogram, a celkově se jednalo o 646 kilo kokainu. Policie podle zveřejněných informací na místě zasahovala od odpoledne až do večerních hodin, je tak možné, že se jednalo o 646 kusů balíčků s drogou. V koncové distribuci by měla hodnotu asi dvě miliardy korun.

Jde o druhou největší zásilku návykových látek, kterou se v České republice podařilo zadržet. Zásilka směřovala z Ekvádoru v Jižní Americe přes Evropu až do nizozemského Amsterodamu. Podle mluvčí Národní protidrogové centrály Lucie Šmoldasové je možné, že došlo k logistické chybě. Na konci vyšetřování bude vše zlikvidováno ve spalovně.

Drogy jsou nejčastěji mezi ovocem

Velmi často se drogy pašované napříč zeměmi schovávají mezi ovoce, nejčastěji jde třeba o banány. I v Česku se tak stalo už několikrát. Třeba před 24 lety. Šestiměsíčním sledováním skončila v březnu 1999 policejní akce Vigo v Malém Borku na Mělnicku. Šlo o 117 kilo kokainu, který byl „nečekaně“ ukrytý mezi ovocem, tentokrát sušeným.

Na apríla roku 2015 objevila policie v supermarketu v pražské Zbraslavi 100 kokainu. K „uschování“ posloužili pašerákům bedny s banány. Tehdy největší objem kokainu v naší republice se navíc podařilo zadržet úplnou náhodou. Ale ne na dlouho.

Zatím největší nález se podařilo zajistit minulý rok v červnu. V supermarketech v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou na východě republiky našli 840 kilo kokainu ukrytých, jak jinak, než v bednách od banánů. Stejně jako v Klecanech byla i zde droga slisována do kostek. Policie s Celní správou hledala i na dalších místech a jiných obchodech, nic dalšího ale neobjevila. O necelý měsíc později se v Sobědruhách na Teplicku v areálu na zpracování nerostných surovin objevilo 250 kilogramů kokainu.

Video  Celníci a policisté lapili gang pašující kokain z Nizozemí.  - Celní správa ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání