Na zásilky s drogou narazili při vykládání palet zaměstnanci skladu, kteří zavolali policii. „Nalezeny byly kilové balíčky s podezřelým práškem. Test náhodného vzorku prokázal, že se jedná o omamnou látku, přesněji o kokain,“ uvedla Šmoldasová.

Detektivové podle ní zahájili úkony trestního řízení s cílem zjistit, kdo zásilku poslal a komu byla určena. Na případu budou čeští kriminalisté z protidrogové centrály spolupracovat se svými kolegy z Interpolu a Europolu, protože jde o mezinárodní případ, uvedla mluvčí.

V polovině července objevili nizozemští celníci s pomocí speciálně vycvičených psů zásilku více než osmi tun kokainu ukrytou v kontejneru s banány v Rotterdamu. Podle čtvrtečních informací agentury Reuters jde o největší balík zabavený v tomto přístavu, jeho odhadovaná hodnota činila v přepočtu 14,5 miliardy korun. Drogy putovaly z Ekvádoru přes Panamský průplav do Rotterdamu.

Množství drogy nalezené v Klecanech patří k jedné z největších zásilek zachycených v České republice. Zhruba 646 kilogramů kokainu má v koncové distribuci hodnotu zhruba dvě miliardy korun, jeden gram se podle Novy prodává za 3000 Kč. Šmoldasová ČTK řekla, že hodnota drogy se liší podle trhu i kvality kokainu, čistotu nalezené látky nyní budou zkoumat odborníci Kriminalistického ústavu.

Obchodní řetězec Albert uvedl, že jeho pracovníci poskytují Národní protidrogové centrále součinnost při vyšetřování. „Na distribučním centru se vede vyšetřování policie k případu, který nemá souvislost s naší společností. Naši pracovníci poskytují plnou součinnost. Více se k případu vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme vyjadřovat,“ sdělil na dotaz ČTK mluvčí společnosti Jiří Mareček.

Podobná zásilka se objevila loni

V Česku dosud nebyly případy odhalení většího nebo velkého množství kokainu příliš časté až na loňský rok, z něhož jsou známy dva. Loni v červnu zajistili policisté v českých supermarketech v bednách s banány 840 kilogramů kokainu v odhadované hodnotě přes dvě miliardy korun. Lisované kostky kokainu našli nejprve pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. Policisté ve spolupráci s Celní správou poté kontrolovali i další místa, kam bylo zboží stejné šarže distribuováno. Podle dostupných údajů to byla největší zadržená zásilka kokainu v ČR. O měsíc později policie našla podle informací Deníku.cz až 250 kilogramů kokainu v dodávce v areálu firmy Fluorit v Sobědruhách na Teplicku, kde se zpracovávají nerostné suroviny.

Největší zásilka kokainu v Evropě byla zadržena předloni v únoru. Tehdy celníci v hamburském přístavu odhalili více než 16 tun kokainu ukrytých v pěti kontejnerech odeslaných z Paraguaye. Nejvíce kokainu v historii na světě bylo zadrženo podle serveru moneyinc.com v roce 1989 v Kalifornii. Šlo o 21 tun kokainu nalezeného v domě jednoho z dealerů drog v pohoří San Gabriel.

Video
Video se připravuje ...

Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog Pavlína Horáková

Fotogalerie
6 fotografií