Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dívka (†16) zemřela v menstruační chatrči! Rituál vyhnanství je zakázán

Autor: ČTK - 
13. srpna 2023
06:59

V Nepálu zemřela 16letá dívka během toho, co byla po dobu menstruace nucena žít mimo domov ve speciální chatrči. Zvyklost, kdy jsou menstruující ženy vypovídány ze svých domovů a tráví čas v miniaturních domcích, je v Nepálu nelegální, ale v některých jeho částech stále rozšířená.

Dívka zemřela pravděpodobně následkem toho, že ji v chatrči ve spánku uštkl had. Její úmrtí je první nahlášená smrt související se zakázanou praktikou od roku 2019. Tehdy média informovala o pěti úmrtích. V jednom případě zemřela v chatrči 35letá žena a její dvě děti. Pravděpodobně se udusily kouřem, když se v chladné chatrči pokoušely zahřát u ohně.

Vyhánění menstruujících žen z jejich domovů je založené na přesvědčení, že ženy jsou během periody nečisté. I když je tento zvyk od roku 2005 nelegální, v západním Nepálu je podle britského deníku hluboce zakořeněný a zažil rozmach během pandemie covidu-19. Praktika se trestá třemi měsíci vězení a pokutou ve výši 3000 nepálských rupií (asi 500 korun).

Video  Lejla Abbásová: Důvody ženské obřízky? Z 99 procent babské pověry a strachy.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lomikel ( 14. srpna 2023 09:50 )

Správný genderový přístup k ženám:
Pokud je ženská nepoužitelná, tedy k ničemu, šup s ní do menstruační chatrče.
To py se mělo vyučovat na všech fakultách sociálních věd na celém světě...

pfoto1 ( 13. srpna 2023 14:11 )

No, ještěže ji had neuštknul v obytné chatrči, to by potom nebylo po jejich zákazech kde bydlet...

Celebrity-chachacha ( 13. srpna 2023 09:30 )

Jiný kraj jiný mrav. Nemotejte se do zvyků jiných národů. Oni taky nechtějí žít jako v EU a chodit za málo peněz do práce a dodržovat všechny možné a nemožné vyhlášky a zákony .

trintin ( 13. srpna 2023 08:52 )

...v menstruační chatrči?? Stačí aby Nepál vstoupil do EU a NATO a menstruační chatrče budou povinné i u nás?

baronessa ( 13. srpna 2023 08:04 )

Divili bychom se, jak tam žijí lidé. Dívám se na Yutube na videa z Nepálu, kde ukazují běžný život jedné rodiny s dětmi vysoko v horách. Tak špinavé lidi jsem v životě neviděla, přitom mají vedle svého hliněného domu tekoucí vodu z kohoutku zadarmo! Vši, děti v nepraném oblečení po celá léta - přitom jim ze světa lidi posílají pomoc. Nezájem o zlepšení životních podmínek, nezájem o čistotu, vši se řeší oholením hlavy, nikoliv nápravou hygieny. Věřím, že to je ten nejkřiklavější případ těch nejchudších, "nedotknutelných", ale dětí je mi líto. Nebudou žít jinak, než předchozí generace. A bohužel, vidí i běžnou konzumaci alkoholu, který vyrábí matka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání