Pro pěstování konopí si zločinecká skupina pronajala více než 20 bytů. Jejich polohu zvolila tak, aby od sebe neležely příliš daleko. Nelegální pěstírny se nacházely na Vinohradech, Žižkově, v historickém centru Prahy, v Holešovicích nebo na Smíchově.

„Majitele bytů v pražských činžovních domech zákrok policie překvapil. Netušili, že svoji nemovitost pronajímají členům mezinárodní organizované skupiny, která v bytech ve velkém pěstuje konopí. Vlhkost, která při pěstování vzniká, byty navíc poškodila. Pronájem byl zprostředkován zpravidla přes realitní kancelář, kde se cizinci prokázali falešnými doklady občanů Evropské unie,“ uvedla Šmoldasová.

Pěstírny podle ní produkovaly enormní množství konopí se čtyřmi až pěti sklizněmi za rok. Naprostá většina konopí byla určená na export, cizinci drogy vyváželi například do Německa. „Vzhledem k péči, kterou vzrostlé rostliny konopí vyžadovaly, platili statisícové účty za elektřinu, přesto se jim byznys vyplácel,“ uvedla mluvčí.

Organizátor skupiny prodal podle zjištění kriminalistů NPC minimálně 75 kilogramů sušiny marihuany za cenu od 3400 do 4000 eur (zhruba 84 000 až 99 000 korun) za kilogram. Gang se podílel i na vývozu 150 kilogramů marihuany do blízkosti Drážďan. Výnos z takového množství drog vyčíslila protidrogová centrála na přibližně 18 milionů korun.

Při zásahu policie zajistila 1276 kusů rostlin konopí, 33 kilogramů sušiny, 22 pěstebních stanů, nemovitost šéfa skupiny na Benešovsku, dvě střelné zbraně a padělané doklady. Všech 11 obviněných cizinců policie zadržela, další dva pak zadrželi policisté v zahraničí i ve spolupráci s Europolem.

Fotogalerie
4 fotografie