Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Uprchlé opice vzbudily poprask v děčínské zoo: Policie stíhá muže, který je měl vypustit

Autor: jel - 
26. října 2023
13:13

Obrovský poprask nastal v červnu v Zoo Děčín. Kvůli poškozenému ohradníku tam z výběhu uteklo devět makaků chocholatých. Pochytat je všechny trvalo skoro týden. Zvířata zřejmě pustil dvaačtyřicetiletý muž. Kriminalisté nyní zahájili ve věci trestní stíhání.

Dramatická událost se stala v pondělí 12. června. „Vinou nezvaného návštěvníka, který ve večerních hodinách poničil elektrický ohradník u jednoho z výběhů, došlo k úniku celé tlupy makaků chocholatých,“ popsala tehdy zoo incident na svých stránkách. 

Několik zvířat se podařilo zaměstnancům odchytit, další ale uprchly mimo areál. Posledního makaka lapili až téměř po týdnu. Zaměstnankyně Bistra nad ferratou, Sandra a Vendula, duchapřítomně nalákaly opičáka na meloun do sklepa, kde ho zavřely.

Asi půl hodiny poté, co zvířata utekla, se podařilo vypátrat podezřelého. Na člověka u nedaleké restaurace na Pastýřské stěně upozornil policista v civilu. Kriminalisté následně zadrželi dvaačtyřicetiletého možného pachatele. Test na přítomnost drog v těle u něj vyšel s pozitivním výsledkem na THC. 

Policejní mluvčí Eliška Kubíčková nyní informovala, že zahájili trestní stíhání muže, který měl v červnu poškodit ohradník s cílem vypustit opice do volné přírody. Kromě toho měl poškodit také dveře restaurace. 

„Policejní komisař muže obvinil ze spáchání přečinu poškození cizí věci ve stádiu pokusu a dílem dokonaným. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.  V případě uznání viny u soudu může obviněnému hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok,“ sdělila Kubíčková.

Video  Šimpanzi v plzeňské zoo mají nově upravený výběh.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání