Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Čaputová jmenovala vládu i s kontroverzním ministrem: Útočil na její dceru Emmu!

Autor: ver, ČTK - 
26. října 2023
05:00

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala ve středu novou vládu. Její součástí bude i kandidát nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) na ministra životního prostředí Tomáš Taraba. Ten se vepsal do paměti slovenského národa především svými výroky o dceři slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, Emmě, které odsoudila a označila za šikanu i policie. 

Nejmenší vládní strana SNS nakonec stáhla svého původního kandidáta na ministra životního prostředí Rudolfa Huliaka, jehož nominaci Čaputová už minulý týden odmítla. SNS jako nového ministra životního prostředí navrhla právě poslance Tomáše Tarabu.

Tomáš Taraba v říjnu 2021 zveřejnil na svém facebookovém profilu fotografii z módní přehlídky, na které je zachycena tehdy sedmnáctiletá dcera slovenské prezidentky Zuzany Čaputové. Emma Čaputová vystupovala jako modelka na akci Fashion Live 2021, kde předváděla modely známého slovenského návrháře Borise Hanečky. 

Čaputová: Politické dno

Dcera prezidentky byla na přehlídce výrazně nalíčena a na sobě měla futuristické modely tak, jak je tomu na molech zvykem. Taraba fotografii okomentoval ironickým popiskem „od včerejška víme, že máme na Slovensku novou topmodelku“.

Proti jeho slovům se ohradila sama Čaputová, která podobné výpady označila za politické dno. „Útočit na politika nebo političku skrze jeho děti je politické dno. Poslanec Taraba by se o mou dceru nikdy nezajímal, kdyby to nesouviselo s mou funkcí. Musím ve svém životě čelit lidské zlomyslnosti a hlouposti, ale mé děti z toho vynechte!“ uvedla. 

Zapojila se i policie

Příspěvkem se zabývala i slovenská policie, podle které jsou Tarabova slova „exemplárním příkladem šikany na internetu“.

„Je úplně jedno, o koho dceru jde. Je to bezbřehý útok na dítě jen kvůli jeho vzhledu. Je to exemplární případ šikany přes internet. Je to středověk. Je to něco, proti čemu policejní sbor roky bojuje. Je to názorná ukázka toho, že bezcitné chování na internetu může dosáhnout takový rozměr šikany, který může vést k té největší lidské tragédii,“ uvedli policisté. 

„Dennodenně sledujeme případy veřejných lynčů významných lékařských či vědeckých kapacit na základě absurdních tvrzení občanů, kteří nemají nic společného s medicínou, a jsou napadáni ti, kteří naše životy chrání. Situace je v (nejen) online prostoru neúnosná. A pak se na internetu objeví status od osoby, od které bychom útok směrem na mladistvou dívku neměli očekávat,“ napsala v době koronaviru policie.

Krátce po zveřejnění se pod Tarabovým příspěvkem strhla vášnivá diskuze. Příznivci politika nešetřili slovy podpory. Jiným ale takový útok přišel přes čáru. „Překročil jste hranici, pane Tarabo. Sprostý útok na mladistvou dívku. Zřejmě nemáte argumenty, ale ani úroveň. Nehrajte si na věřícího. Toto je mimo křesťanství i mimo hranice slušného chování. Styďte se, pokud to dokážete,“ napsal jeden z nich. 

Zveřejnění příspěvku ale policie neshledala jako trestný čin ani přestupek. Nešlo totiž o fotografii, která by se neobjevovala jinde na internetu a ani ponižující vyznění popisku by nebylo možné dokázat. Podobně se bránil i Taraba. „Nevím, kolik je jí let. Bral jsem to tak, že ty fotografie jsou všude po internetu,“ řekl s tím, že jeho šikanuje policie i média.

Další kontroverzní výroky

Taraba za jednu z priorit při ochraně životního prostředí označil potřebu řešení toho, že v zemi 800 obcí nemá kanalizaci. V předchozím volebním období navrhoval zákony, které by podle ochranářů přírodu poškodily. 

Spoluzaložil politickou stranu Křesťanská demokracie - Život a prosperita (KDŽP; později se přejmenovala na Život - národní strana) a od roku 2019 až do letošního června byl jejím předsedou. V roce 2020 Taraba získal poslanecký mandát za krajně pravicovou stranu Kotlebovci-Lidová strana Naše Slovensko, jejímž členem ale nebyl, a v květnu téhož roku vystoupil z jejího poslaneckého klubu. Za pandemie covidu-19 tvrdil, že kdo se nechá očkovat, může se stát neplodným.

V říjnu 2022, poté, co byly zavražděni dva lidé u bratislavského gaybaru Tepláreň a na Slovensku se konaly akce na podporu LGBT+ komunity, se Taraba zasazoval o uspořádání pochodu za tradiční rodinu. V minulosti také navrhoval zákaz vyvěšování duhových vlajek na státních úřadech.

Taraba má pět dětí a aktivně vystupuje za zpřísnění až zákaz interrupcí. V říjnu 2020 však jako poslanec nehlasoval pro návrh zákona zpřísňující podmínky interrupcí, neboť měl na starosti své děti, zatímco jeho manželka byla v porodnici.

Video  Zuzana Čaputová o její vzkaz před volbami: Nehledejte dokonalé politiky  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

Klarka Klarka ( 26. října 2023 13:38 )

Není prezidentka, není topmodelka! 😉

roxin ( 26. října 2023 10:50 )

...a taky ji kvůli tomu na předváděčku vzali, jinak by s ní modelka nebyla ke krasavici má daleko!!!

deafista ( 26. října 2023 10:40 )

Kvůli vzhledu to rozhodně nebylo! Byla to ironická narážka na jistou protekci. Když je maminka prezidentka - dceruška musí mít všude zelenou! Ale vztek se musí nějak vybít - tak se výrok zmanipuluje....

Sporten ( 26. října 2023 10:16 )

cyrilko ( 26. října 2023 10:07 )

....otvorenie linku Blesk blokuje. Vo vyhľadávači na YouTube stačí zadať OĽANO a je to tlačovka pod názvom: Posledná vízva prezidentke...

Zobrazit celou diskusi