Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Stanislava ze Zlína se otrávila cuketou: Bolest břicha střídala obrovská křeč!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: iStock.cz)
Autor: VaB - 
11. října 2023
10:23

K večeři si paní Stanislava (54) ze Zlína udělala cuketu s rajčaty a vše zapekla se sýrem. Nečekala však, že o pár hodin později skončí v nemocnici s úmornými křečemi a bolestmi, po kterých na chvíli dokonce ztratila vědomí. Lékaři nakonec zjistili, že se žena otrávila cuketou, respektive toxinem cucurbitacinem ze zeleniny. 

Čtyřiapadesátiletá Stanislava ze Zlína dostala velkou cuketu, kterou si společně s rajčaty a sýrem k zapečení připravila k večeři. Večeři snědla sama a nic nenasvědčovalo tomu, co se po jídle stalo. „Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem večeři dojedla celou,“ popsala žena.

Po třech hodinách od večeře ale začala mít velké bolesti břicha následované obrovskými křečemi a průjmem. V nemocnici se ocitla několik hodin poté už těžce dehydratovaná. „Její stav byl opravdu dramatický. Začali jsme podávat infuze, provedlo se CT břicha, kde byl popsán obraz těžkého otoku sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Výrazné poškození jater bylo patrné i z krevních testů. Pacientka pak byla ze zvracení a průjmů tak vyčerpaná, až na chvíli ztratila vědomí,“ uvedl k neobvyklému případu otrávené ženy vedoucí lékař Interní jednotky intenzivní péče Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Ilja Ryšavý.

Tápání po příčině

Lékaři se v nemocnici shodli, že závažný průběh onemocnění u pacientky je pro infekci netypický. Zároveň laboratorní výsledky neukazovaly na zánět. Nález na játrech byl ale zvláštní, proto se zdravotníci rozhodli nasadit antibiotickou terapii. „Musím říci, že do té doby jsem nikdy o intoxikaci hořkou cuketou neslyšel. Ale protože nám pak pacientka o konzumaci cukety řekla, naše sestřičky napadlo, jestli se nemohla tímto způsobem otrávit,“ popsal Ryšavý.

V internetové databázi pak objevili několik popisů podobných otrav po požití tykvovité zeleniny s obsahem cucurbitacinu. To jim nakonec potvrdili i specialisté z toxikologického informačního střediska ve VFN Praha. Ale i ti se nestačili divit, nikdy se totiž nejednalo o tak závažnou otravu s podobně dramatickým průběhem.

Pro Stanislavu případ dopadl naštěstí dobře. Po šesti dnech v nemocnici byla propuštěna domů a teď se cítí o mnoho lépe. Sama chtěla svůj příběh zveřejnit, aby varovala ostatní. „Zásadním poučením asi je, aby lidé kousek takové zeleniny ochutnali již před případnou tepelnou úpravou a v žádném případě ji nekonzumovali v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ dodal vedoucí lékař. Odborníci uvádějí, že se cucurbitacin může objevovat v některých typech zeleniny, především pak právě v cuketách nebo jiné tykvovité zelenině. Látku rostlina tvoří v reakci na stres.  

Úmrtí je vzácné

Podle odborníka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR Tomáše Moravce jsou otravy cuketami poměrně časté, většinou se o nich ale ani neví. Případy úmrtí jsou pak velmi vzácné, poslední známý případ se stal před lety v Německu.

Video  V Urbánkově ulici v pražských Modřanech došlo v noci z 25. na 26. prosince k hromadné otravě oxidem uhelnatým. Přítomnost záchranářů si vyžádalo 32 osob, 27 z nich muselo do nemocnic. (26. prosince 2021)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 11. října 2023 14:16 )

Mě když někdo dá cuketu tak stejně letí do popelnice. Radši si koupím v obchodě malou a svěží a né nějakou co měla babka semena od sousedů.

kaonkl ( 11. října 2023 14:14 )

Nejen cuketa. Před asi lety jsem si udělala šťávu z raw organické červené řepy. O půl hodiny později jsem ležela na gauči v křeči, motolice, zvracení, tak zle mi snad ještě nebylo. Trvalo to několik hodin, než se tělu podařilo se toho zbavit a oklepat z následků.
Tu šťávu jsem si dělala již mnohokrát předtím, ale tahle řepa prostě byla .. jiná.

Celebrity-chachacha ( 11. října 2023 14:13 )

Všude ve světě se konzumují malé mladé cuketky, jen Češi ji musí nechat nárůst jako dýni.
Otrava u cuket není zas tak nic nového.
Jed se často vyskytne u plodů z vlastních semínek. Proč to tak je si sami vyhledejte!
A proto se vyplatí koupit každý rok semena nová.

krtek. ( 11. října 2023 13:36 )

jak tak koukám , tak nejbezpečnější je kus prasátka..

fido2 ( 11. října 2023 11:20 )

A paní asi byla více alergická na tu látku v cuketě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání