Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čtyři měsíce po výbuchu ponorky Titan: Objevili lidské ostatky!

Autor: ČTK, hpe - 
11. října 2023
11:03

Čtyři měsíce po tragické smrti milionářů v ponorce Titan byly objeveny lidské ostatky! Americká pobřežní stráž ze dna moře minulý týden vyzvedla zbývající trosky stroje, která v červnu implodovala při ponoru k vraku Titaniku. O život tehdy přišlo všech pět lidí na palubě. Podle agentury AP se nyní vedle zbytků trosek ponorky zřejmě podařilo vyzvednout i lidské ostatky.

Trvalo celé čtyři měsíce, než pobřežní stráž vyzvedla trosky toho, co kdysi bylo ponorkou Ocean Gate. Náročná operace se odehrávala 3800 metrů pod hladinou moře.

V útrobách havarovaného plavidla stráž nalezla lidské ostatky. Pracovníci svůj nález ihned poslali k rozboru příslušným orgánům na podrobnější analýzu. Převoz ostatků a jejich obnova byly dokončeny minulou středu. 

Ponorka Titan se ztratila v červnu východně od pobřeží kanadské provincie Nový Foundland a několik dní po ní pátraly týmy z několika zemí. Později se zjistilo, že implodovala a trosky ponorky se nakonec podařilo objevit přibližně 490 metrů od přídě Titaniku.

Posádka měla pět členů Hamishe Hardinga, Shahzada Dawooda a jeho syna Sulemana, francouzského výzkumníka Paul-Henri Nargeola, Stocktona Rushe a samotného zakladatele Ocean Gate. Nikdo nepřežil. Společnost v červenci kvůli nehodě ukončila činnost. 

Video  Paul-Henri Nargeolet krátce předtím, než nastoupil na osudné plavidlo  - TikTok
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání