Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Identita nejzáhadnějšího umělce Banksyho konečně odhalena? Hledali ho jako sériového vraha!

Autor: lim - 
3. října 2023
18:09

Údajně se podařilo vypátrat identitu nejzáhadnějšího pouličního umělce Banksyho. K jejímu odhalení pomohla metoda geografického profilování, která se v minulosti používala k dopadení sériových vrahů.

Ve Velké Británii se mu říká „superhrdina graffity“, v Česku i ve světě je známý především jako symbol umělecké kontroverze. Za svou kariéru vytvořil v ulicích Londýna přes 140 děl. Světoznámému Britovi se dařilo skrývat svou identitu už od devadesátých let. Až do pondělí, kdy se podle deníku Daily Mail podařilo Banksyho identitu vypátrat.

Mělo by se jednat o třiapadesátiletého Robina Gunninghama, o kterém se již v roce 2008 spekulovalo, že je Banksy právě on. Tuto teorii se ale tehdy nepodařilo potvrdit. K jeho identifikaci nyní mělo dojít za pomoci „geografického profilování“, tedy metody, která se v minulosti používala k dopadení sériových vrahů.

Tato metoda funguje na principu vykreslení vzorců s místy, kde se jeho díla objevovala nejčastěji. Analýza poté pomohla určit totožnost umělce. „Byl bych překvapen, kdyby to nebyl Gunningham, analýza pro toto tvrzení nabízí další podporu,“ řekl autor studie Steve Le Comber. „Napadlo mě, že bych vytáhl deset nejpravděpodobnějších podezřelých, všechny je vyhodnotil a žádného nejmenoval. Ale rychle se ukázalo, že vážný podezřelý je jen jeden a všichni to vědí,“ dodal.

Právník Aaron Wood pro Daily mail uvedl, že podrobnosti žaloby jsou důvěrné, dokud Banksy nepotvrdí doručení žaloby. „Z tohoto důvodu nejsem oprávněn k žalobě více říct,“ řekl obhájce. Podle britských médií je Banksy obviněn z pomluvy. Ve Velké Británii hrozí v případě odsouzení pokuta, v těžších případech až rok vězení.

Video  Odstranění graffiti v praxi  - Jan Dařílek
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 3. října 2023 19:34 )

Je to dobře ,nebo špatně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání