Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Český umělec půjde ve Florencii před soud. Nahý lezl na sochu

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
25. září 2023
21:09

Český umělec a performér Václav Pišvejc půjde ve Florencii před soud za to, že v centru města nahý vylezl na známé renesanční sousoší Héraklés a Kákos, uvedla agentura ANSA. Pišvejc čelí obvinění z obscénních aktů na veřejnosti a poškození památky. Do zahájení procesu 30. listopadu se bude muset hlásit jednou týdně na policii, oznámil jeho advokát Fabio Clauser.

Pišvejc se bez oblečení a s nápisem Cenzura na zádech vyšplhal na sousoší, které je umístěné na známém náměstí Signorie, v neděli ráno. Na místě se konal mimo jiné benefiční běh proti rakovině. Na místo museli být přivoláni policisté a hasiči, kteří mu pomohli ze zhruba pětimetrové sochy slézt. Policie Pišvejce poté, co slezl ze sochy, hned zadržela.

Pozdější inspekce památkářů zjistila menší škody na podstavci sochy, která nedávno prošla kompletní obnovou. Na některých místech navíc spadl štuk, který vyplnil některé pukliny na soše renesančního umělce Baccia Bandinelliho. Památkáři tak nevyloučili, že bude nutné provést další restaurátorský zásah.

Počin odsoudil florentský starosta Dario Nardella, který Pišvejce označil za „sabotéra a sériového hanobitele". Pišvejc je totiž ve Florencii známý. V roce 2012 pokryl stěny bývalého kláštera svaté Uršuly v centru města falešnými dolarovými bankovkami.

O dva roky později se vysvlékl nedaleko florentského dómu a lehl si na zem vystlanou falešnými dolarovými bankovkami. Rok nato se obnažil u katedrály Santa Maria del Fiore. V roce 2018 přerazil o hlavu známé srbské umělkyně Mariny Abramovičové obraz. Ta akt odsoudila jako násilí, trestní oznámení ale na Pišvejce nepodala. Vloni Pišvejc v centru Florencie natřel do ukrajinských barev jednu ze soch.

Video  Vítězslav Váradi mladší o opravě sousoší husitů u Bořitova  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání