V malé vesnici nedaleko Prahy se obejvilo graffity navlas stejné jako ty od tajemného britského umělce Banksyho. Ten se proslavil už v 90. letech, když začal svými pouličními graffity zdobit Bristol. Jedno takové se nyní objevilo v Jinočanech, které leží v okrese Praha-západ asi 15 kilometrů od centra metropole.

Banksyho identita je stále neznámá, ke svým výtvorům se ale hlásí prostřednictvím sociálních sítí. Naposled jsme to mohli zaznamenat u výtvorů v ukrajinském hlavním městě Kyjevě, ale i v Irpini a Boroďance, které nejvíce utrpěly ruským bombardováním a ostřelováním v jarní fázi války. V březnu se dokonce ve prospěch dětské nemocnice v Kyjevě vydražil za 106 505 dolarů (skoro 2,5 milionu Kč) výtisk jednoho z nejslavnějších protiválečných Banksyho děl CND Soldiers (zkratka CND patří britské nevládní organizaci Kampaň za jaderné odzbrojení). Původně se v podobě graffiti objevilo na budově britského parlamentu v roce 2003 během protestů proti válce v Iráku.

V Jinočanech se na zdi polorozpadlého statku objevila dívka, která vypadá, jako by rolovala kus omítky, jež je v místě opadaná. Samozřejmě z Ukrajiny do Prahy to není nijak extra daleko a při troše fantazie opravdu může jít o originální dílo britského umělce, spíše se ale jedná o zdařilou kopii. Svůj účel ale dílo splňuje a minimálně dostalo malou obec do „centra dění“. Lidé se sem jezdí na malbu koukat, fotí selfie a sdílí je na sociálních sítích. „Je to Banksy, není to Banksy? Je mi to jedno, vypadá to super,“ napsala na Instagramu Nela H.

Ostatně i Banksyho výstavy jsou spíš takovou loterií, nikdy návštěvníci nevědí, které z děl je opravdu originál a které je jen zdařilou reprodukcí. „Banksyho“ díla je možné v současné době vidět v kostele svatého Michala nedaleko Staroměstského náměstí. „Část jeho děl, která jsou zde k vidění, vytvořili čeští street artoví umělci. Banksyho přirozené prostředí je ulice, tudíž je jasné, že jeho díla dostat do galerie není reálné,“ popisuje koncept výstavy její kurátor Jiří Jaskmanický. Právě Banksyho tajemná totožnost je totiž jedním z největších lákadel, které na něm veřejnost obdivuje.

Asi všichni mají paměti čtyři roky starou aukci Banksyho díla, které se během aukce samo z poloviny skartovalo. Londýnská aukční síň Sotheby's tehdy odhadovala, že cena dosáhne šesti milionů liber (177,6 milionu korun). Více než trojnásobná konečná částka se stala nejvyšší, za kterou se kdy Banksyho dílo prodalo.

Fotogalerie
58 fotografií