Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kličko je v Praze. Kyjevský starosta se sešel s Fialou a řeší obnovu Ukrajiny

Aktualizováno -
16. září 2022
14:12
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. září 2022
12:00

Kyjevský starosta Vitalij Kličko dorazil do Prahy, kde ho mimo jiné přivítal lídr Pirátů Ivan Bartoš. V pátek po poledni se sešel s českým premiérem Petrem Fialou (ODS). Kličko přijel kvůli jednání zástupců evropských měst a regionů a zúčastní se schůze politického vedení Evropského výboru regionů (VR), která se pořádá ve spolupráci s českým předsednictvím EU. Kličko promluví o ruské invazi na Ukrajinu, o tom, jak Kyjev ustál bombardování, jak se do metropole vrací život, i o tom, jak válku vnímá on. Předmětem schůze výboru budou dopady ruské války včetně energetické krize.

Vitalij Kličko v Praze! Opravdu mě těší, že se má starosta Kyjeva osobně zúčastnit zítřejšího jednání Byra Evropského výboru regionů. Mluvit budeme o ruské agresi a pomoci při obnově a rekonstrukci Ukrajiny,“ napsal Bartoš na svých sociálních sítích. Společně s Kličkem vystoupí v pátek na tiskové konferenci po jednání Byra v Kongresovém domě, promluví také předseda Evropského výboru regionů Vasco Cordeiro.

Bartoš se s Kličkem setkal hned ve čtvrtek, a to ve Slovanském domě, kam se sjeli členové Evropského výboru regionů. Kličko si je vědom české pomoci Ukrajině a české pokračující podpory, což ocenil i v několika rozhovorech pro český či zahraniční tisk.

V pátek odpoledne se sešel v Kramářově vile s premiérem Petrem Fialou.

Kličko a jeho bratr Vladimir se ve světě proslavili jako boxeři, u milovaného sportu nezůstali, oba se zapojili do boje Ukrajiny za demokracii. Kličko se následně stal v roce 2014 kyjevským starostou. Oba sourozenci nadále bojují za Ukrajinu, tentokrát za její svobodu, bratři na svých sociálních sítích pravidelně sdílejí svědectví z válečné Ukrajiny.

Raketový útok na Kyjev (26. 6. 2022) Raketový útok na Kyjev (26. 6. 2022) | Reuters

Kličko Kyjev neopustil ani během období nejhoršího bombardování. Vladimir Kličko tento týden jménem Ukrajiny převzal cenu německé mediální komunity „Za odvahu a odolnost ukrajinského lidu v boji proti ruské agresi“, informoval kyjevský starosta na svém Telegramu.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa