Sympatizanti Ruska pouštěli z tlampače ruskou hymnu, z počátku také diskutovali s mnohem početnější skupinou podporovatelů Ukrajiny, která je ale postupně zcela přehlušila a křičela na ně mimo jiné „táhněte, kolaboranti“, "hanba" nebo „Putin neprojde, Kyjev žije“. Skandovala také protifašistické pokřiky. Na místo dorazil i ukrajinský dělník z nedaleké stavby, který uvedl, že v Česku žije 12 let. Zdůrazňoval, že nechce válku, a nadával na Putina.

Mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová řekla na místě novinářům, že dva zadržené lidi převezla policie na služebnu. Konkrétní právní kvalifikaci jejich skutku upřesní později, zatím obecně uvedla, že případné trestné činy spadají pod osmou hlavu trestního zákoníku, tedy „trestné činy proti lidskosti, proti míru a válečné trestné činy.“.„Za schvalování genocidia hrozí až tříleté vězení,“ uvedla policie ČR na Twitteru. Na služebně skončil i muž, který vytrhl z projíždějícího auta vlajku.

Oba tábory od sebe oddělovala pořádková policie, na místě byl i antikonfliktní tým či ochranná služba. Hlavní starostí policistů nicméně zůstalo svedení dopravy ze tří do dvou pruhů, protože konflikty zůstaly až na jednu výjimku ve slovní rovině. Připravené desítky těžkooděnců se do akce zapojily v okamžiku, kdy hrozila strkanice mezi příznivci Ukrajiny a posádkami vozů s odpůrci očkování, kteří opakovaně projížděli kolem.

Protest trval zhruba 2,5 hodiny, poté jej policie rozpustila a proruské aktivisty doprovodila pryč. Podle zpravodajky ČTK byl na místě Patrik Tušl, který už je stíhaný za nebezpečné pronásledování prezidenta České lékařské komory, či Tomáš Čermák obviněný z podpory a propagace terorismu kvůli výzvě k útoku na poslance.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž dnes upozornil na to, že veřejná prohlášení na demonstracích i sociálních sítích, která schvalují útok Ruska na Ukrajinu nebo vyjadřují podporu vedení Ruska, mohou být za současných okolností posuzována jako trestný čin. V úvahu připadá schvalování trestného činu, případně trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy. Za taková provinění hrozí podle zákona trest vězení v prvním případě až na rok, v druhém případě na šest měsíců až tři roky.

“Jsme připraveni zaměřit se na tuto problematiku nejen na veřejných shromážděních, ale také v kyberprostoru. Společně se státními zastupitelstvími budeme pečlivě vyhodnocovat obdobné projevy a důkladně analyzovat, zdali nenaplňují skutkovou podstatu zmíněných trestných činů,“ reagovala policie na twitteru. Pod trestný čin schvalování genocidia spadá podle českého trestního zákoníku nacistické, komunistické nebo jiné genocidium, zločiny proti lidskosti, válečné zločiny či zločiny proti míru.

Na Ukrajině dnes pokračují boje o metropoli Kyjev. Starosta města Vitalij Kličko uvedl, že v noci na dnešek bylo zraněno 35 lidí včetně dvou dětí. Podle zástupkyně vysokého komisaře OSN pro uprchlíky vyhnala válka z Ukrajiny tento týden do okolních zemí už přes 120.000 lidí, nejvíce do Polska.

Fotogalerie
101 fotografií