Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Umělec Banksy vytvořil na Ukrajině několik děl: Jedno z nich poničili vandalové

Autor: ČTK, swp - 
2. prosince 2022
22:02

Vandalové vyřízli z fasády domu v Hostomelu u Kyjeva graffiti, které zde namaloval světově proslulý britský umělec Banksy. Pachatele již zadržela policie, napsal v pátek na svém webu list Ukrajinska pravda. Dílo zobrazovalo ženu v županu a plynové masce s natáčkami a hasicím přístrojem v ruce. O letiště v Hostomelu se v úvodu války, kdy se Rusové snažili zmocnit Kyjeva, tvrdě bojovalo.

O případu vandalství nejprve informoval na sociálních sítích očitý svědek Serhij Žuk, podle kterého pachatelé Banksyho dílo vyřízli z fasády za bílého dne. Policie vandalský čin podle deníku Ukrajinska pravda potvrdila a oznámila, že zadržela skupinu lidí, kteří jej mají na svědomí. Obvinila je z úmyslného zničení či poškození uměleckého díla. Zadržení na svou obhajobu uvedli, že Banksyho dílo chtěli prodat, aby utržené peníze mohli poslat na potřeby ukrajinských ozbrojených sil.

Banksy minulý měsíc potvrdil serveru The Art Newspaper, že na Ukrajině vytvořil sedm graffiti, včetně obrázku ženy v Hostomelu.

Video  Noha čekal na srdce, operace nebude! Janeček zuří a Rusové už nechtějí válku?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Banksy je jedním z nejslavnějších světových umělců, zároveň zůstává v anonymitě. Proslavil se na začátku 90. let pouličními graffiti v Bristolu. Během dalších let se jeho práce objevily v Paříži, New Yorku a Park City v Utahu. Média jej často popisují jako „nepolapitelného“ a „tajemného“ či „guerillového“ pouličního umělce. Mezi jeho fanoušky patří i největší světové celebrity.

Města a vesnice v Kyjevské oblasti byly mezi prvními na Ukrajině, které letos v únoru pocítily ruskou vojenskou agresi. Část regionu obsadila hned v prvních dnech invaze ruská okupační vojska, stáhla se odsud zhruba na začátku dubna. Po osvobození obcí svět šokovaly informace o masakrech civilistů ruskými vojáky a o masových hrobech. Moskva zodpovědnost popřela.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa