Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rusko se bude zodpovídat. Macron a Biden chtějí Rusy hnát k odpovědnosti za zvěrstva na Ukrajině

Aktualizováno -
1. prosince 2022
20:58
Autor: ČTK, swp - 
1. prosince 2022
19:33

Francie a Rusko jsou odhodlány nepolevit v úsilí o to, aby se Rusko zodpovídalo ze široce zdokumentovaných válečných zločinů, kterých se na Ukrajině dopouští jeho armáda i další proruské síly, včetně žoldnéřských skupin. Stojí to ve společném prohlášení po dnešním jednání prezidentů Francie a USA Emmanuela Macrona a Joea Bidena v Bílém domě. Biden dnes před novináři prohlásil, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem by se k jednání sešel jen po konzultacích v rámci Severoatlantické aliance a až ve chvíli, kdy by dal šéf Kremlu jasně najevo svůj úmysl ruskou agresi na Ukrajině ukončit.

Prezidenti se shodli, že Ukrajinu budou jejím v odporu proti ruské invazi podporovat tak dlouho, jak to bude nutné. Chtějí podpořit její odolnost v zimě například posílením dodávek protileteckých systémů a vybavení potřebného k opravám ukrajinské energetické sítě, na kterou nyní ruské síly opakovaně útočí.

Macron na tiskové konferenci po jednání Bidenovi poděkoval za podporu Ukrajině, která se už od února brání ruské agresi. „Tato válka má přímý vliv na Evropu a Spojené státy se do našeho společného snažení rozhodly investovat mnoho,“ řekl Macron. Dodal, že společným cílem Francie a USA je udržitelný mír a Bidenův jednoznačný postoj je pro jeho dosažení zásadní.

Biden s Putinem jednat odmítá. Macron s ním mluvit bude dál

Ruská invaze na Ukrajinu vedla k rozkladu už tak špatných diplomatických vztahů mezi Ruskem a Západem v čele se Spojenými státy. Jejich prezident dnes poznamenal, že s Putinem nyní nemá v úmyslu jednat. Sešel by se s ním prý pouze v případě, že by Putin prokázal úmysl válku ukončit, což podle Bidena zatím neudělal. „Až se tak stane, po poradě s našimi partnery v NATO se s ním rád sejdu a pobavím se s ním,“ řekl Biden.

Macron naproti tomu dnes v Bílém domě oznámil, že s Putinem bude hovořit už v následujících dnech. „Budu s ním nadále mluvit, protože se neustále snažíme předejít další eskalaci. Budu chtít mluvit například o bezpečnosti jaderných elektráren,“ řekl francouzský prezident. Macron s Putinem v průběhu více než devět měsíců pokračující ruské invaze na Ukrajinu hovořil už několikrát bez jasného očividného výsledku.

Řešením konfliktu na Ukrajině je podle Macrona vyjednávání mezi válčícími stranami. „Nikdy ale nebudeme Ukrajince tlačit ke kompromisu, který pro ně není přijatelný. Protože jsou tolik stateční a brání své životy, svoji zemi a naše hodnoty. Chceme udržitelný mír a respektujeme právo Ukrajiny rozhodnout, kdy a za jakých podmínek bude jednat o svém území,“ prohlásil Macron.

Rusko a Ukrajina musí podle něj najít cestu k vyjednávacímu stolu. „Ve správnou chvíli a za podmínek, které si určí Ukrajinci, jim pomůžeme zajistit mír,“ prohlásil francouzský prezident. Přímá jednání ukrajinské a ruské delegace se uskutečnila naposledy na konci března a neměla žádný výsledek. K jednání a dialogu vyzvaly i další světové mocnosti včetně Číny, Indie nebo Turecka.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

Zobrazit celý online

Přímá jednání mezi Ruskem a Ukrajinou však zatím v dohlednu nejsou. List Ukrajinska pravda v listopadu s odvoláním na mluvčího Kremlu informoval, že ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu mají za cíl přinutit ukrajinského Volodymyra Zelenského k jednáním. Ukrajina uvádí, že rozhovory neodmítá, nechce ale jednání založená na ruských ultimátech a nechce jednání přímo s ruským prezidentem Putinem. Podmínkou Kyjeva také je, že ruská vojska opustí celé území Ukrajiny.

Macron a Biden dnes hovořili také o situaci v oblasti Indo-Pacifiku, postoji vůči Íránu, který podle obou prezidentů nesmí dospět k vyvinutí jaderné zbraně, ale dotkli se také otázek světové potravinové bezpečnosti, klimatických změn, energetiky i vesmíru.

V souvislosti s postojem k Číně se Biden a Macron dohodli, že budou koordinovat své reakce na „výzvy, které představuje, především v oblasti lidských práv“. S Čínou hodlají spolupracovat „v důležitých globálních otázkách“, například právě při řešení změny klimatu.

„Kdybych měl vyjmenovat, v jakých všech oblastech Spojené státy a Francie spolupracují, byli bychom tu do večeře,“ řekl Biden na tiskové konferenci po jednání s Macronem.Prezidenti se i s manželkami, Jill Bidenovou a Brigitte Macronovou, se znovu setkají později večer u státní večeře v Bílém domě.

Video  Krvavá válka v zákopech a boje u Bachmutu: Stovky mrtvých a ruské šílenosti, upozorňuje analytik  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa