Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Razie u proruského politika: Ukrajinská tajná služba našla zbraně i rubly, Murajev se skrývá v Moskvě?

Autor: ČTK, swp - 
30. listopadu 2022
22:10

Ukrajinská tajná služba SBU dnes uvedla, že našla zbraně při prohlídkách prostor patřících proruskému opozičnímu politikovi Jevhenu Murajevovi. Vůdce úředně zakázané strany Naši čelí na Ukrajině obvinění z vlastizrady a podle kontrarozvědky se momentálně skrývá v zahraničí.

V prohlášení zveřejněném na telegramu SBU uvedla, že provedla řadu prohlídek v domech a kancelářích Murajeva a jeho nejbližších spolupracovníků.

Kromě zbraní při nich zabavila také množství hotovosti - včetně ruských rublů - počítačové vybavení, komunikační zařízení a další materiály.

Murajevova politická strana a jím řízená televize Naš byly před ruskou invazí 24. února považovány za nástroje pro šíření ruských zájmů na Ukrajině. Strana Naši byla po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zakázána.

Sám Murajev zastával názory, které se shodovaly s ruskými narativy o Ukrajině - včetně toho, že protesty na kyjevském Majdanu z roku 2014 byly Západem podporovaným pučem a následná válka na východě Ukrajiny, kterou podnítil Kreml, byla vnitřním konfliktem, připomněla agentura Reuters.

SBU také uvedla, že nezávislá analýza Murajevových veřejných prohlášení „svědčí o tom, že v jeho jednání jsou přítomny znaky“ vlastizrady.

Několik týdnů před začátkem plnohodnotné invaze Ruska na Ukrajinu britské ministerstvo zahraničí uvedlo, že ruská vláda uvažuje o někdejším poslanci Murajevovi jako o možném kandidátovi na premiéra loutkové vlády v případě, že Rusko získá nad Ukrajinou kontrolu. Murajev britské tvrzení odmítl jako hloupé a Moskva ho popřela jako dezinformaci.

Murajev přestal komunikovat na sociálních sítích den po začátku invaze a od té doby není známo, kde se zdržuje. Ukrajinská média spekulují, že uprchl do Moskvy.

Video  Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa