Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ukrajinci zveřejnili detaily ze zatčení Putinova spojence: Našli u něj luxusní auta, peníze a zbraně

Autor: rix - 
27. listopadu 2022
12:19

Bezpečnostní služba Ukrajiny si došlápla na Putinova kamarádíčka Vjačeslava Boguslajeva, prezidenta ukrajinského průmyslového gigantu Motor Sič, který měl Rusům tajně dodávat leteckou techniku. Na místě jeho zatčení v Záporoží Ukrajinci zabavili veliké množství peněz, drahá auta, zbraně nebo vzácné starožitnosti.

Ukrajinská bezpečnostní služba zveřejnila snímky zabavených předmětů, mezi nimiž bylo také skytské zlato a předměty z dávných dob Kyjevské Rusi. Jak její představitelé podle deníku Daily Star uvedli, na Boguslajeva vyvinuli psychologický nátlak ve snaze vymámit z něho informace. K zatčení došlo už na konci října, úřady nyní k případu zveřejnili víc informací včetně fotografií.

Ukázalo se, že šéf společnosti měl tajně dodávat letecké motory a další technologie do Ruska nebo Číny. Právě i s jeho zaslanou technikou teď Rusové bombardují ukrajinská území. 

„Při prohlídkách strážci zákona objevili a zajistili sedm luxusní automobilů, člun, tři lovecké pušky a velké množství starožitností,“ dodala ukrajinská bezpečnostní služba. Za nejvíce problematické považuje Boguslajevovo napojení na Rusko. „Vedení firmy zajistilo nelegální dodávky ukrajinských leteckých motorů do Ruské federace,“ potvrdili Ukrajinci. 

„V současné době probíhá přípravné vyšetřování, které má zjistit všechny okolnosti trestné činnosti a postavit viníky před soud,“ dodali k citlivému případu vyšetřovatelé. Razii a zabavení majetku potvrdil i Úřad ukrajinského generálního prokurátora. 

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Humanitární katastrofa na Ukrajině je na spadnutí, říká expert. A jak situací zamíchá „generál bláto“?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa