Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Muže z Hradce Králové obvinili z vraždy a pokusu o ni: Pobodal známého a zapálil dům se seniorem (†72)

Aktualizováno -
3. října 2023
17:34
Autor: ČTK - 
3. října 2023
10:32

Královéhradečtí kriminalisté obvinili čtyřiadvacetiletého muže z Hradce Králové z vraždy a pokusu o vraždu. Oba případy se staly minulý týden v Hradci Králové. V letošním roce jde v Královéhradeckém kraji o nejzávažnější projev násilné trestné činnosti spáchané jedním pachatelem, řekla ČTK mluvčí policie Iva Kormošová. Podle ní byl muž obviněn také z přečinu poškození cizí věci. Obviněný je ve vazbě. V případě prokázání viny a odsouzení mu hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Vraždy se údajně dopustil v pondělí 25. září v Plotištích nad Labem, v městské části Hradce Králové, kde krátce po půlnoci zapálil rodinný dům.

„Věděl, že uvnitř je minimálně jeden člověk a pes. Po uhašení požáru byla v domě nalezena jedna osoba bez známek života, u které není zatím stoprocentně potvrzena totožnost, ale pravděpodobně se jedná o 72letého obyvatele domu. Motiv činu vyšetřujeme,“ řekla ČTK Kormošová. S touto událostí souvisí i obvinění z přečinu poškození cizí věci.

V sobotu 30. září v nočních hodinách údajně vylákal ke slepému rameni Labe nedaleko cyklostezky mezi městskou části Třebeš a Vysokou nad Labem pod záminkou finančního vyrovnání svědka své trestné činnosti. „Se zbraní v ruce donutil 22letého známého se svléknout donaha a poté ho na několika místech pořezal a pobodal. Naštěstí se poškozenému muži podařilo utéct a přivolat pomoc,“ uvedla Kormošová.

První pomoc zraněnému muži poskytli náhodní kolemjdoucí, kteří zavolali záchrannou službu. „Tím mu pravděpodobně zachránili život. Podezřelého muže policisté zadrželi o hodinu později v jeho bydlišti,“ dodala Kormošová.

Obviněný muž byl v minulosti třikrát soudně trestán, a to za násilnou a mravnostní trestnou činnost. Vězení po posledním odsouzení opustil letos v únoru se čtyřletou podmínkou. 

Kriminalisté žádali soud o uvalení vazby, v tom jim bylo vyhoveno. „Soudce dnes (v úterý) akceptoval návrh státního zástupce a muže poslal do vazby," uvedla odpoledne Kormošová.

Policisté v Královéhradeckém kraji od začátku roku evidují pět vražd, z toho tři pokusy. Do tohoto počtu jsou zahrnuty i oba případy z minulého týdne, řekla dnes ČTK Kormošová. Policie v lednu uvedla, že za loňský rok eviduje v kraji devět případů vražd či pokusů a přípravy vraždy. Ve třech případech šlo o dokonané vraždy, při nichž zemřelo pět lidí.

Video  Recidivista se čtyřkolkou marně ujížděl v Brně policistům  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání