Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záchranáři popsali, jak pomáhají při dopravních nehodách: Někdy musí pracovat zevnitř havarovaného auta

Autor: VaB - 
23. září 2023
05:15

Záchranáři spěchali 13. září k hrozivě vypadající dopravní nehodě u Bělečka v Královéhradeckém kraji. Starší žena se svým autem sjela mimo silnici. Měla ale velké štěstí, kromě pár modřin a šrámů na těle měla jen poraněné nohy. Záchranáři jí ale museli poskytovat první pomoc ještě ve chvíli, kdy byla v automobilu zaklíněná.

Když záchranáři přijíždí k dopravní nehodě a vidí, že je auto mimo silnici, převrácené na střechu nebo opřené o strom, nemohou čekat, až všechny uvnitř auta hasiči pomocí náročné techniky vyprostí. „Pokud velitel zásahu posoudí, že vrak je stabilní a nehrozí nám žádné nebezpečí, záchranáři jdou okamžitě ke zraněným přímo do auta,“ popisují královéhradečtí záchranáři náročnou práci.

 

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Znamená to tedy, že záchranáři nebo i lékař vlezou přímo do auta, odkud začnou zraněným podávat léky nebo jinou první pomoc. „Je totiž důležité zahájit poskytování potřebné péče už v průběhu vyprošťování. Vedle stabilizace páteře, podání kyslíku nebo zajištění tepelného komfortu je prvořadé také podání léků proti bolesti,“ dodávají.

Sami přiznávají, že se na takovém místě musejí mít obzvláště na pozoru, pokud jde o těžce zraněné pacienty. „Je totiž dost pravděpodobné, že jejich zranění budou vážná. Potom jde vždy o čas. Prioritou je rychlé a šetrné vyproštění a transport do traumacentra, ideálně do jedné hodiny od událost,“ vysvětlují.

Podobnou situaci řešili 13. září u dopravní nehody u obce Bělečko. Postarší řidička se svým autem vyjela mimo silnici do mělké škarpy, auto se zřejmě převrátilo přes střechu a zůstalo na boku.

„Nakonec se ukázalo, že starší žena za volantem mimo boule, modřiny a šrámy utrpěla "pouze" poranění horní končetiny,“ píšou zdravotníci. I v tomto případě se ale záchranáři museli vsoukat přímo do havarovaného vraku. Na fotce je například vidět, jak záchranář leze do auta dveřmi, které mu přidržují policisté.

Video  Dopravní nehoda v Ústecké ulici v Praze. (9 září 2023)  - Václav Burian
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání