Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hasič Jiří P. (†41) zemřel při výbuchu u obchodu s pyrotechnikou v Otinovsi: Obec vyhlásila sbírku

Autor: ČTK - 
30. září 2023
16:05

Několik desítek tisíc korun už poslali lidé do sbírky na pomoc rodině jednačtyřicetiletého muže, který minulý týden ve čtvrtek zemřel při explozi domu v Otinovsi na Prostějovsku. Veřejnost zároveň přispívá i na sbírku určenou pro majitele okolních domů poškozených výbuchem. Obě sbírky tento týden vyhlásil obecní úřad v Otinovsi.

Jednou z vyšetřovacích verzí je, že silnou explozi mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Majitelem domu byl profesionální hasič, podle ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karla Koláříka byl v době události mimo službu.

„Obec Otinoves se bezprostředně po události rozhodla zřídit dva účty. Na jeden mohou lidé zasílat finanční pomoc poškozeným v okolí následkem exploze, na druhý účet mohou poslat peníze pro pozůstalou rodinu,“ stojí v oznámení na webu obecního úřadu. Po zemřelém majiteli domu zůstala manželka a dvě nezletilé děti. „Finanční pomoc v jakékoli výši jim pomůže v těžkých a psychicky velmi náročných nových začátcích,“ uvedl úřad.

Video  Výbuch domu s pyrotechnikou v Otinovsi na Prostějovsku.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

V domě byl obchod s pyrotechnikou

Výbuch podle informací ČTK nastal na zahradě u domu, kde byla kamenná prodejna s pyrotechnikou. Firma na svých stránkách avizuje dlouholeté zkušenosti s tvorbou ohňostrojů a prodejem pyrotechniky od roku 2002 a také to, že téměř veškerý sortiment sama testuje. Následná tlaková vlna po výbuchu poškodila nejen samotný dům, ale i další desítku objektů v okolí, kterým exploze poničila okna a střechy. U sousedního domu likvidovali hasiči požár střechy. Škoda zatím vyčíslena nebyla.

Případ je ve fázi prověřování, která potrvá několik měsíců. „Následně budou probíhat výslechy poškozených, budeme žádat o znalecké posudky, bude se upřesňovat hmotná škoda a zajišťovat další dokumentace související s případem, která povede k řádnému objasnění celé události,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Případ policie vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Výbuch v Otinovsi má obdobné rysy jako tragédie, která se stala před pěti lety v 18 kilometrů vzdálených Mostkovicích. Exploze tam nastala 22. září roku 2018. I tehdy v troskách domu zahynul profesionální hasič. Za detonací, která tehdy poškodila šest desítek budov v okolí, byla podle policie zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky. „Po události v Mostkovicích byl ze strany vedení sboru učiněn apel na příslušníky HZS Olomouckého kraje ve věci zodpovědného chování v době mimo službu. Nicméně každý je sám zodpovědný za své chování a dodržování platné legislativy,“ řekl ČTK Kolářík.

 

trintin ( 30. září 2023 16:58 )

...zemřel při explozi domu?? Tuctový český podnikatel co si myslel, že nemusí dodržovat zákony, normy a bezpečnostní předpisy?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání