Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jeden mrtvý po výbuchu v Otinovsi: Dům patřil profesionálnímu hasiči. Na místě zemřel?!

Aktualizováno -
21. září 2023
16:51
Autor: ČTK, VaB - 
21. září 2023
13:43

Při explozi rodinného domu v Otinovsi na Prostějovsku ve čtvrtek krátce po poledni zemřel jeden člověk. Silný výbuch poškodil střechy několika okolních domů. Podle ČTK explodoval dům patřící firmě se zábavní pyrotechnikou. Údajně jej vlastnil profesionální hasič. Na místě pracují policejní pyrotechnici. Tělo našli dvacet metrů od epicentra výbuchu. 

„Smrtelné zranění utrpěl muž, který zde měl provozovnu se zábavní pyrotechnikou. Místo aktuálně ohledávají policejní pyrotechnici,“ uvedla policie na síti X. Strážci zákona posléze dodali, že případ vyšeřují pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Okolí místa výbuchu je uzavřené, policie žádá občany, aby dbali pokynů policistů zasahujících na místě.

ČTK uvedla, že dům patří firmě, která obchoduje se zábavní pyrotechnikou. Dům měl patřit profesionálnímu hasiči. Na místě aktuálně zasahují policejní pyrotechnici, kteří dům a pravděpodobně i okolí prohledávají. 

Do Otinovsi po oznámení výbuchu přijelo osm jednotek hasičů. „Likvidují také požár střešní konstrukce a přístaveb,“ uvedl dříve jejich mluvčí Zdeněk Hošák. Hasiči pomocí dronu zkontrolovali stav střech v okolí výbuchu. Záchranná zdravotnická služba komunikuje s obyvateli v okolí. „Některé osoby z preventivních důvodů prošly kontrolou zdravotníků na místě,“ uvedl Hošák.

Ředitelka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Andrea Rakovičová ČTK řekla, že výbuch v Otinovsi byl nahlášen ve 12:16. Na místo vyrazila sanitka a preventivně také vrtulník letecké záchranné služby. „Poté, co nám hasiči umožnili vstup na místo, nalezla posádka ohořelé tělo, které už vykazovalo jisté známky smrti. Bylo nalezeno zhruba 20 metrů od pravděpodobného místa výbuchu,“ uvedla Rakovičová, podle které pohlaví a identitu zemřelé osoby určí pitva.

„V tomto případě byla nařízena soudní pitva, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o majitele objektu. Co se týká příčiny a okolností výbuchu domu, probíhá v tuto chvíli šetření, které bude trvat několik týdnů, nicméně jednou z pravděpodobných verzí je neopatrná manipulace s pyrotechnikou,“ uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Další zranění z místa výbuchu hlášena nejsou, sanitka ale zůstala na místě. „Terén se dál prohledává a zjišťuje se, jestli se problém nemůže týkat dalších osob. Nikdo další v naší péči ale zatím neskončil,“ řekla Rakovičová.

Video  Výbuch bytu ve Slaném  - Václav - Burian
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání