Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Exploze v Otinovsi zničila obchod s pyrotechnikou a okolí: V troskách zemřel majitel a hasič Jiří P.

Autor: VaB, ČTK - 
23. září 2023
05:00

Ohlušující výbuchy, létající trosky a zničené okolní domy. Otinovsí se ve čtvrtek odpoledne prohnala spoušť po explozi obchodu na pyrotechniku. Na místě zemřel profesionální hasič Jiří P., který zároveň obchod provozoval. Kriminální policie případ vyšetřuje pro podezření z trestného činu ohrožení z nedbalosti.

Jinak klidnou Otinovsí na Prostějovsku ve čtvrtek odpoledne otřásly dvě silné exploze. Na okraji obce vybouchl rodinný dům s přístavbou, kde majitelé provozovali obchod s pyrotechnikou. „Slyšel jsem dvě rány. U první rány jsem byl doma, při druhé už jsem byl na ulici, a jak to bouchlo, vyletěl nad stromem černý hřib,“ popisoval Alois, jeden z obyvatelů.

Na místo se okamžitě sjelo několik jednotek hasičů, policisté a záchranáři, kteří povolali i vrtulník letecké záchranné služby. „Smrtelné zranění utrpěl muž, který zde měl provozovnu se zábavní pyrotechnikou. Místo aktuálně ohledávají policejní pyrotechnici,“ uvedli policisté.

Zemřel hasič Jiří 

Majitelem objektu byl profesionální hasič, což potvrdila i policie. Podle zjištění Blesku šlo o Jiřího P., který velký obchod provozoval. Prodejna se nacházela hned u rodinného domku na hlavní ulici. Jeho tělo bylo objeveno zhruba ve vzdálenosti dvaceti metrů od epicentra exploze.

„Téměř veškerý sortiment si sami testujeme, abychom věděli, co prodáváme,“ stojí na stránkách obchodu. Zřejmě testování se Jiřímu P. stalo osudným. Pyšní se přitom „téměř dvacetiletou zkušeností“. Jednou z vyšetřovacích verzí kriminalistů je, že výbuch způsobila neopatrná manipulace s výbušninami.

„Jiří P., budu vzpomínat. Odpočívej v pokoji, kamaráde,“ vzkázal zemřelému prodejci pyrotechniky a hasičovi Radomil. Případem se policie zabývá, na místě v den exploze pracovali policejní pyrotechnici. Kriminalisté výbuch vyšetřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Video  Výbuch domu s pyrotechnikou v Otinovsi na Prostějovsku  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Zničené domy v okolí

Výbuch byl zřejmě mimořádně silný, trosky dopadly na desítky okolních objektů v okolí. Některé z nich mají například vysklená okna. Na místo musel být povolán i statik, který měl za úkol posoudit stavy poškozených budov. „Evakuovali jsme obyvatele okolních domů, kteří byli otřeseni,“ popsal mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

V sousedství obchodu s pyrotechnikou se nacházel větší rodinný dům. I ten byl vlivem výbuchu a létajících trosek velmi poškozen, podle fotografie mu shořela celá střecha. Pravděpodobně se i propadla.

Podle starosty obce Otinoves Petra Koláře je o obyvatele dotčených domů postaráno. „Je to zajištěno, všichni dnes budou spát pod střechou, v bezpečí. Na domech je většinou potřeba opravit tašky na střechách, uvidíme, kolik materiálu bude třeba. Ohledně odhadu škody zatím vůbec nemáme tušení,“ řekl dnes ČTK starosta.

 

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího životního pojištění

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání