Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Venezuelská policie vtrhla do nechvalně známé věznice: Měla bazén, zoo, bar či herní automaty!

Autor: ČTK - 
23. září 2023
15:15

Na 11.000 policistů a vojáků ve středu zasahovalo ve věznici Tocorón na severu Venezuely, z níž vůdce jednoho z místních gangů řídil zločinecké operace i v jiných zemích Jižní Ameriky. Vězni měli v tomto komplexu poměrně volný režim, s některými tam žily i jejich rodiny, ve věznici byl bazén, malá zoo, bar či herní automaty a konaly se tam i diskotéky. Informovala o tom televize France24.

Venezuelská vláda uvedla, že operace byla úspěšná. Nesdělila ale, zda při zásahu někdo zemřel, či utekl. Podle nevládní organizace OVP mnoho vězňů uprchlo tunely, které vedly z věznice na svobodu a jimiž se podle některých zdrojů dostávali ven trestanci už dříve. OVP rovněž tvrdí, že celá operace byla předem dohodnutá se členy gangu, který věznici ovládal.

Podle agentury AFP policisté a vojáci po zásahu vynášeli z vězení mimo jiné televizory či mikrovlnné trouby. V tomto „velkém domě“, jak mu vězni sami přezdívali, bylo podle oficiálních údajů asi 2500 vězňů. Některé zdroje hovoří až o 5000 trestancích.

Ve věznici Tocorón šéfoval Héctor Rusthenford Guerrero, přezdívaný Niňo Guerrero, který je lídrem gangu Tren de Aragua a v roce 2018 byl odsouzen k 17 letům vězení za vraždy, obchod s drogami, nelegální držení zbraní a další zločiny. I z vězení, kde si žil nad poměry a odkud si několikrát vyrazil i na svobodu, například na večírek svého gangu ve městě Maracay, řídil dál obchod s drogami, únosy či ilegální těžbu zlata. Od vězňů rovněž Guerrero vybíral poplatky za pobyt.

Podle serveru BBC ke středečnímu zásahu přiměly venezuelskou vládu Kolumbie, Chile a Peru, kde gang Tren de Aragua, založený v roce 2014, rovněž operuje. Server BBC také napsal, že činnost gangu středečním zásahem nekončí, neboť řada jeho členů, včetně Guerrera před operací bezpečnostních sil z věznice utekla.

Při středečním zásahu se kolem věznice shromáždil dav žen, které chtěly vědět, kam jejich příbuzné úřady odvezou. „Čekám, až mi řeknou, kam mého muže odvezli. Nemám žádné zprávy. Bydlela jsme tam, ale vyhodili nás,“ uvedla Gladys Hernándezová.

Venezuelské věznice jsou dlouhodobě přeplněné. Podle CNN je v celé zemi v osmi desítkách káznic asi 32.000 vězňů, zatímco kapacita všech zařízení je celkem pouze asi 21.000.

„Tímto zásahem vláda jen přiznala, jaký chaos ve věznicích vládne. Očekáváme více informací, neoficiálně máme zprávy o mrtvých a zraněných,“ řekl médiím Carlos Nieto Palma z nevládní organizace Okno do svobody, která bojuje za dodržování práv vězňů.

Video  Žhář, který zapálil v Kuřimi autobus, dostal 7 let v base  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání