Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Matka (27) ze Šumperska škrtila a topila pětitýdenního synka. Vrchní soud vražedkyni potvrdil 18 let!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK - 
13. září 2023
13:35

Za vraždu pětitýdenního syna v Klepáčově na Šumpersku si sedmadvacetiletá žena odpyká pravomocně 18 let ve vězení. Trest uložený krajským soudem jí ve středu potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Zamítl tak odvolání obžalované, která se odvolávala proti vině i trestu. Matka podle rozsudku plačícího syna napadla několika způsoby, příčinou jeho smrti byl otok mozku. Čin se odehrál v ubytovacím zařízení vyčleněném pro ukrajinské uprchlíky. Cizinka, která má další dvě nezletilé děti, do Česka přijela s manželem pracovat v době před ruskou invazí. Svou vinu ve středu u soudu znovu popřela.

Ženě za vraždu hrozilo až 20 let vězení. Před soudem tvrdila, že její vina nebyla prokázána, trest je podle ní nepřiměřený a nezohlednil veškeré polehčující okolnosti. Odmítla zároveň, že by neprojevila svou lítost. „Kdybych topila své dítě, kdybych s ním házela, viděly by to i ostatní děti,“ uvedla ve středu obžalovaná.

Podle žalobkyně Jarmily Ošlejškové svědčí o její vině dostatek důkazů. Poukázala na to, že znalecký posudek z odvětví soudního lékařství detailně popsal zranění na těle poškozeného. „Nezpochybnitelné je, že z hlediska časových možností se takového napadení mohla dopustit pouze a jedině obžalovaná,“ uvedla žalobkyně.

Odmítla i ženinu obhajobu ohledně těžké životní situace. „Pokud namítá, že se ocitla ve složité životní situaci a bez prostředků, musím poukázat na to, že byla ubytována v apartmánu, kde bydlela zdarma, neplatila žádné energie a každý měsíc pobírala 5000 korun. Přesto se nestarala o to, zda její děti chodí do školy a mají dostatečnou výbavu,“ uvedla žalobkyně. Namístě je podle ní i trest, který zohlednil také spáchání vraždy zvlášť surovým způsobem.

Tragédie se stala loni v říjnu v Klepáčově, kde žena po porodu žila v ubytovacím zařízení vyčleněném pro ukrajinské uprchlíky. V osudnou chvíli byla bez manžela, který z republiky odjel. Svého pětitýdenního syna podle obžaloby fyzicky napadla proto, že dítě neustále plakalo a obžalovaná jej nebyla schopna utišit. Kojence podle vyšetřování nejprve udeřila do hlavy, pak jej opakovaně rdousila rukama a následně mu ponořila hlavu do vody. Syn utrpěl mnohočetná zranění vnitřních orgánů včetně krvácení do mozku a zlomeniny žebra.

Žena ráno přivolala záchrannou službu, už však bylo pozdě. Podle kriminalistů zpočátku jakékoli násilí vůči synovi popírala, pod tíhou důkazů se však nakonec k vraždě měsíčního syna doznala. „Chování ženy svědčí o její zjevné bezcitnosti. Útok byl bezcitný, chladně krutý. Dítě nemělo šanci přežít,“ řekl loni novinářům šéf olomoucké krajské kriminálky Jan Lisický.

Video  Na dokonalé dovolené sprovodila své děti ze světa, následně strávila noc mazlením s jejich těly  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání