Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Bežovcích někdo odložil miminko u autobusové zastávky: Leželo v papírové krabici!

Autor: lim - 
23. září 2023
05:00

V obci Bežovce někdo na autobusové zastávce odložil novorozence, kterého ještě živého našel v krabici náhodný kolemjdoucí. Policie už v této věci obvinila devětadvacetiletou ženu.

Podle informací z portálu Plus jeden deň se chlapeček narodil v koupelně, obvinění manželé měli údajně pár hodin po porodu odvézt chlapečka deset kilometrů od místa svého bydliště a tam ho na místní zastávce odložit. Novorozeně následně objevil náhodný kolemjdoucí. Dítě je aktuálně zdravé a hospitalizované v nemocnici.

Policie obvinila devětadvacetiletou matku Marii a jejího stejně starého manžela Lukáše. „Oba jsou stíháni na svobodě. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody na tři až 10 let,“ uvádí Lenka Ivanová, mluvčí KR PZ Košice. Aby však bylo možné s určitostí potvrdit, že jde o dítě obou manželů, je třeba počkat na závěry analýzy DNA“, dodává. Případem se zabývá také Úřad práce, sociálních věcí a rodiny (ÚPSVaR).

K případu se vyjádřila také psycholožka Zuzana Šofraneková: „V případě odhození novorozence je možné, že tuto zátěž matka nezvládne a vyústí to až do afektu, což je prudká a velmi intenzivní emoční reakce na vzniklou událost a může vést k neuváženému jednání.“ Šofraneková ale dodává, že se také může jednat o promyšlený čin.  

Na Slovensku existuje východisko v případě, že matka nemá o dítě zájem. V provozu je již několik let. Je jím takzvané Hnízdo záchrany (v ČR Babybox), kam lze nechtěné dítě uložit. „Dohromady jsme takto zachránili už 79 dětí,“ říká ředitelka Hnízda záchrany Anna Ghanamová.

DanY67 ( 24. září 2023 19:12 )

👍👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání