Lékařům na novorozenecké jednotce intenzivní péče pípl alarm přesně ve 22:03 hodin. „Už o čtyři minuty později našli zdravotníci uvnitř holčičku. Byla zabalena do trička a jednorázové přebalovací podložky,“ řekla Blesk.cz mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Dvě jména

Novorozeně okamžitě přenesli na novorozenecké oddělení, vyšetřili, oblekli a nakrmili. Jméno Kateřina dostala vzápětí, po lékařce Wojnarové, která ji vyzvedla. Druhé jméno, Květuše, později přidal zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess.

„Kačenka je přibližně dva až tři dny stará, váží 2 740 g a měří 47 cm. Velmi dobře přijímá stravu a daří se jí dobře,“ dodala Petra Veselá.

Kufřík vzpomínek

Znojemská nemocnice vybavila Kačenku do života v nové rodině, kterou jí najde orgán sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), kufřík vzpomínek, který je určený pro odložená novorozeňátka.

„V kufříku je i první její lahvička, dudlík i pletené ponožečky či svetýrek, ale také album na první vzpomínky,“ přiblížila mluvčí. Nemocnice se tak zapojila do projektu nadačního fondu La Vida Loca, který se věnuje právě opuštěným miminkům.

Kačenka dostane i zlatý dukát s číslem 247 od České mincovny. Dukáty obdarovává významný partner projektu všechna děťátka odložená do babyboxu.

Nový ve Štenberku

Do babyboxů v Česku lidé dosud odložili od roku 2005 celkem 247 dětí, 135 z nich byly dívky.  Babybox je ve znojemské nemocnici od roku 2015 a Kačenka je úplně prvním dítětem, které bylo do něj uloženo.

Už koncem března se bude otevírat další babybox v Nemocnici AGEL Šternberk, bude mít pořadové číslo 85. Zároveň probíhá výměna babyboxů za novější typy schránek pro nechtěná novorozeňátka.

Video
Video se připravuje ...

Kolik dětí už zachránily babyboxy v Česku Videohub

Fotogalerie
11 fotografií