Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nemocná matka odložila Lukáška (5 měs.) do babyboxu v Nymburce: Omluvila se mu

Aktualizováno -
11. prosince 2021
06:33
Autor: ČTK - 
10. prosince 2021
20:52

Do babyboxu v nymburské nemocnici v pátek večer někdo odložil chlapečka. Jeho maminka přidala dopis, malý Lukášek na sobě měl zimní overal, zabalený byl v šedé plyšové dece a na cestu dostal tašku ozdobenou sovičkami. V tiskové zprávě to uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

„Klučík odložený v pátek 10. prosince v 18:32 měl s sebou dopis od nešťastné maminky. Omlouvá se svému synkovi a píše, že se o něj nedokáže starat, taky prý je nemocná,“ uvedl Hess. Lukášek je podle pediatra ve službě asi čtyři až pět měsíců starý, na pohled je zdravý. „Svojí postavičkou zaplnil celou bedýnku babyboxu,“ uvedl Hess.

Lukáš je třetím nymburským děťátkem, šestnáctým letošním a skóre kluci versus holky upravil na 105:125. V celé zemi bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2006 odloženo 230 dětí, za letošní rok zatím 16. V nymburské nemocnici je babybox s pořadovým číslem 25. Schránka je umístěna v Tylově ulici.

Co je babybox?

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Podívejte se na babybox galerii:

 

Vít Pavelek ( 11. prosince 2021 17:02 )

Osobně děti nemám, ale ta představa že bych dal dítě do bybyboxu je velice smutná. Té paní její životní osud nezávidím ona s tím bude žít, je mi jí spíše líto. Na druhou stranu se v naší republice investuje do blbostí spoustu peněz tak proč nepomoct zrovna konkrétně třeba matce onoho dítka. Myslím že by to byla rozhodně lepší investice než investice do lidí kteří o to ve finále nestojí. Nechci rozvádět.

Jirina Starkova ( 11. prosince 2021 16:15 )

Je úžasné, že babybox existuje,a děti mají šanci na krásný život v kruhu jiné rodiny, která je může zabezpečit a dát jim lásku, když maminka z tohoto důvodu nemůže. Pan Kurysyn nebo s pardonem jak se jmenoval je zřejmé jeden z těch co si rádi zas.... S kýmkoliv, jsou chlapi co svými kecickami svedou každou a pak se na ni vys.....Stalo se mi něco podobného více jak před 30 lety a nebýt obri pomocí me rodiny, kdy se mi dítě narodilo nemocné a peníze jsem taky nemela nevím kde by jsme skončili, za mě je úžasný, že baby box je a zachraňuje. Pro matku nemohlo být jednoduché vzdát se, ale vidina lepšího života pro její dítě které pokud je nemocná by skončilo stejně v decaku, takto si má větší šanci zvyknou dříve jinde.

verka1 ( 11. prosince 2021 14:17 )

Možná byla matka před porodem zdravá, až teď je nemocná. Asi nemá rodiče, sourozence, kteří by se postarali o malého klučika.
No a také otec by se měl postarat o svého chlapečka.

haninna ( 11. prosince 2021 12:50 )

Smutný,stát by měl lidem pomáhat ve finanční a existenční tísni,ale tito lidé jsou ještě víc sociálním systémem tlačeni dolů a nemají jinou šanci než přežívat nedůstojně ve špatném zdravotním stavu bez pomoci. A někdy se nějaký ten smutný příběh zveřejní v médiích a ozve se spousty morálně podřadných hovad a ještě do člověka ,kterýmu by jsme se měly snažit pomoci se svými komentáři vědomě ubližují.

Alva ( 11. prosince 2021 10:36 )

Pan Hess udělal velice záslužnou věc, klobouk dolů, až se mi chce brečet, pořád záslužnější, než když matky hodí dítě do popelnice.

Zobrazit celou diskusi