Lékařům na novorozenecké jednotce intenzivní péče pípl alarm minulé úterý ve 22:03 hodin. „Už o čtyři minuty později našli zdravotníci uvnitř holčičku. Byla zabalena do trička a jednorázové přebalovací podložky,“ řekla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

Holčička dostala jméno Kateřina po lékařce, která ji vyzvedla. Druhé jméno Květuše později přidal zakladatel babyboxů v ČR Ludvík Hess. „Kačenka byla přibližně dva až tři dny stará, vážila 2740 g a měřila 47 cm,“ doplnila Veselá.

Milující rodiče

Holčičce se hned hledal nový domov. Štastný pár, který se nyní Kačenky ujal, čekal na možnost pěstounské péče dlouhé tři roky, „Jsou šťastní, vděční a pokorní. Splnil se jim životní sen,“ prozradila mluvčí nemocnice s tím, že žijí na jižní Moravě.

„Kačenka je již zahrnuta tím, co nejvíce potřebuje – rodičovskou láskou a teplou náručí. Tolik lásky, štěstí, pokory a vděčnosti, kterou jsme viděli při každém setkání rodičů s Kačenkou, bychom přáli zažít každému,“ dodala mluvčí.

Zpráva, že Kačenka už má nový domov, potěšila i zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse. „Je dobře, že úřady rozhodují tak rychle. OSPOD zkontaktuje čekatele, když si obě strany padnou do oka, soud vydá usnesení o předběžném opatření pěstounské péče. Vesměs se rozhodne v horizontu tří, čtyř dnů po nalezení dítka,“ řekl Hess. Rychlému rozhodnutí pomáhá to, že je dítě právně volné, protože bylo odevzdáno anonymně.

Zapojí se i Šternberk

Do babyboxů v Česku lidé dosud odložili od roku 2005 celkem 247 dětí, 135 z nich byly dívky.  Babybox je ve znojemské nemocnici od roku 2015 a Kačenka je úplně prvním dítětem, které do něj bylo uloženo.

Už koncem března se bude otevírat další babybox v Nemocnici AGEL Šternberk, bude mít pořadové číslo 85.

VIDEO: Ludvík Hess u nového babyboxu v Blansku

Video
Video se připravuje ...

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess při zahájení testovacího provozu schránky pro odložené děti v Blansku Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií