Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zvrat v případu vraždy Simony (†25): Přítel ji měl upálit, teď je na svobodě

Autor: fik - 
11. srpna 2023
17:24

Případ, který se táhne už dlouhá léta. V roce 2014 v jednom z bratislavských bytů došlo k tragické smrti tehdy pětadvacetileté Simony. Její partner Gerrit Jan K. ji údajně brutálně zbil a poté zapálil. Policisté ho umístili do vazby, ze které se mu ale podařilo se dostat na svobodu. V jeho rodném Nizozemsku ho následně zadrželi, převezli zpět na Slovensko a v nepřítomnosti nepravomocně odsoudili ke dvaadvaceti letům vězení. Nyní je znovu volný. 

Simona a její přítel, tehdy lodní kapitán, Gerrit Jan K. z Nizozemska, spolu vedli vztah na dálku. V listopadu roku 2014 se však rozhodli spolu sestěhovat a pronajali si byt v Bratislavě na Obchodní ulici. Realitní makléřka, která dvojici byt pronajala, řekla, že se na společné bydlení velmi těšili. 

O tři týdny později, tedy 26. listopadu, však v bytě došlo k velkému neštěstí. Simonu partner údajně kvůli žárlivosti napadl. Nejprve ji bil pěstmi. Podle výpovědi sousedů ji měl táhnout po schodech a všude bylo spoustu krve. Dívka skončila v bezvědomí a násilník ji odtáhl zpět do bytu, kde její bezvládné tělo polil hořlavinou a zapálil. 

Soudní lékař Norbert Moravanský potvrdil, že oběť byla při upálení stále naživu. „V čase, kdy byla zapálena, byla nepochybně naživu. Příčina smrti byla jednoznačně ustálená jako akutní popáleninový šok.“ Jeden ze sousedů se byt snažil ještě uhasit, avšak ženě už nebylo pomoci.

Přestože údajného pachatele policie zadržela ihned po vraždě, kdy pobíhal kolem domu v roztrhané košili, k činu se dosud nepřiznal. Z vazby se velmi brzy zase dostal na svobodu, za což zřejmě mohla chyba původního soudce. Nizozemec ze Slovenska utekl a byl na něj vydán evropský zatykač. Posléze byl bez jeho přítomnosti odsouzen ke dvaadvaceti rokům ve vězení.

Gerrit se proti rozsudku odvolal a soud rozhodl, že vyšetřován bude ve vazbě. Z té ho ale nedávno propustili zpět na svobodu, protože nebylo z jeho strany indikováno žádné maření trestního konání. Rozhodl tak Krajský soud v Bratislavě na neveřejném zasedání 7. srpna. „Soud dospěl k závěru, že zmaření jednoho jednání nedostatečnou omluvou ze zdravotních důvodů není dostatečně významné pro opětovné vzetí do vazby,“ uvedl Pavel Adamčiak, mluvčí Krajského soudu v Bratislavě, pro deník Nový čas.

Původní soudce odešel do důchodu, spis dostal jeho kolega, který ale byl dlouhou dobu na neschopence, nyní se případem zabývá již třetí soudce. Následně senát v rozsudku objevil písařské chyby a proces také komplikovaly problémy s doručením, nebo překlad do nizozemštiny. Zatím tedy není jisté, zda pravděpodobný vrah skončí ve vězení, či nikoliv. 

Video  Mladík (18) podezřelý ze znásilnění dívky, kterou pak v pytli shodil ze srázu, u Krajského soudu v Plzni.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání