Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Adolf popravil pracovnici herny: Vrchní soud mu potvrdil doživotí!

Autor: ČTK - 
26. července 2023
10:50

Olomoucký vrchní soud ve středu 27. července potvrdil doživotní trest třiasedmdesátiletému Adolfu Hlubikovi za loňskou loupežnou vraždu pracovnice herny v Olomouci. Zamítl tak jeho odvolání do viny i trestu. Výjimečný trest dostal muž nejen s ohledem na samotný čin, ale i kvůli jeho trestní minulosti. Podle znalců jeho náprava není možná. Senior při loupežném přepadení střelil ženu z bezprostřední blízkosti do hlavy. Hlubik byl už třináctkrát odsouzen, mimo jiné i za vraždu spoluvězně v Leopoldově. Za mřížemi strávil téměř 50 let života.

Doživotní trest byl muži uložen i pro zvlášť zavrženíhodnou pohnutku, ve které soudy spatřují jeho morální zvrhlost, bezcitnost a pohrdavý postoj k lidskému životu. Soudci poukázali na to, že muž jednal ze msty, neboť si poškozená dovolila neuposlechnout jeho pokynu.

Podle předsedy senátu Vladimíra Štefana je právní kvalifikace na místě, stejně jako trest. „Obžalovaný jeví známky značné nebezpečnosti, pohotovosti k velmi radikálním, násilným trestným činům za použití různých zbraní, zejména střelných. Pohnutka byla zvlášť zavrženíhodná, vyvolaná krajní bezcitností obžalovaného k životu a zdraví jiných lidí. Veškeré zákonné podmínky k uložení trestu na doživotí byly splněny," uvedl soudce.

Případ se stal loni 20. května na Masarykově třídě v Olomouci. Hlubik si počkal, až z herny odejdou všichni návštěvníci, vešel dovnitř a na pracovnici herny vytáhl revolver, který odcizil svému vnukovi, a žádal po ženě peníze. Po slovní potyčce, kdy se žena snažila uchopit zbraň a následně usedla do židle, ji z necelého metru střelil do hlavy. Podle soudu se vše odehrálo za 51 sekund. Veškeré jednání pachatele bylo zachyceno na kamerovém záznamu.

Hlubik konflikt nepopíral. U soudu však tvrdil, že mířil do ramene a poukazoval na to, že má vážně poškozený zrak. Jeho obhájce nesouhlasil s právní kvalifikací vraždy, podle něj Hlubik nejednal s úmyslem usmrtit poškozenou. „Když jsem vystřelil, neřekla ani au, nevěděl jsem, že je střelená. Kdybych věděl, že je střelená, sedl bych hned na první vlak a ujel bych, nečekal bych tady v Olomouci," řekl dnes Hlubik.

Podle soudu šlo ale o cílené směřování zbraně do bezprostřední blízkosti k hlavě poškozené. „Obžalovaný chodí sice se slepeckou holí, ale v onen den si ji uložil do úschovny na hlavním nádraží a následně je zachycen, jak si čte noviny a poté vstupuje do herny. Nepochybujeme, že zrakové postižení má, ale je nepochybné, že se to na samotném skutku neprojevilo," uvedl předseda senátu.

Podle žalobkyně Jarmily Ošlejškové jsou v tomto případě komfortní důkazy díky zřetelnému kamerovému záznamu, který vyvrací verze obžalovaného. Soud ho dnes veřejně přehrál v soudní místnosti. Doživotní trest je v tomto případě podle ní na místě i bez ohledu na jeho věk, který bývá v jiných případech polehčující okolností. „Obžalovaný bezcitně, bezohledně, pomstychtivě vystřelil na poškozenou, aniž by zaváhal. Choval se tak proto, že byl zvyklý řešit situace se zbraní v ruce a poškození pod hrozbou zbraně mu vyhověli. Paní poškozená si zde dovolila oponovat," řekla žalobkyně.

Pracovnice herny v nemocnici bojovala deset měsíců o život. Letos v březnu zraněním podlehla. Po zavražděné ženě zůstala nezletilá dcera, se kterou žila sama. Soud jí přiznal odškodné milion korun, Hlubik má také zaplatit zhruba čtyři miliony korun zdravotní pojišťovně.

Hlubik má na kontě již loupeže, vyhrožování se zbraní i pobodání. V rejstříku trestu má podle soudce 13 záznamů, naposledy byl odsouzen soudem v Přerově v roce 2018 za nebezpečné vyhrožování, výtržnictví a nedovolené ozbrojování. V roce 1983 byl souzen také za vraždu spoluvězně v Leopoldově, tehdy dostal 21 let.

Video  Dino N. (25) dostal za vraždu mámy u Krajského soudu v Plzni 14 let, trest přijal  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

 

 

 

Silvia Blahovská ( 26. července 2023 12:39 )

bastard...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání