Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češka (50), která se přiznala k vraždě manžela (†60): V tuniské věznici ji čeká peklo!

Autor: lc, red - 
26. července 2023
00:00

Češku (50) z Ostravy, jež se přiznala, že v tuniském Monastiru zabila svého manžela (†60), čeká v tamní vazební věznici peklo. Blesk.cz získal exkluzivní svědectví o otřesných podmínkách, které zde panují.

Neteř obviněné Češky už dříve řekla, že se její manžel opil, měli se hádat a muž měl své ženě vyhrožovat. Tělo jejího manžela neslo známky škrcení a bylo podrobeno pitvě.

Podle vyjádření mluvčího soudů v Monastiru Mahdii Farida Bena Jahhy, které Blesk v pondělí získal, soudce ženu, když se k činu doznala, umístil do vazby. Za mřížemi bude čekat na výsledky vyšetřování.

„Vyšetřující soudce prvoinstančního soudu v Monastiru vynesl v pondělí 24. července 2023 rozsudek odnětí svobody nad českou turistkou obviněnou z vraždy svého manžela, ke které došlo minulý týden v hotelu v Monastiru, poté, co se ke spáchání činu přiznala,“ stojí ve vyjádření mluvčího soudů Farida Bena Jahhy. „Obviněná žena zůstává ve vazbě do ukončení šetření, která mají odhalit příčiny a okolnosti činu,“ dodává dále mluvčí.

Nacpaní v cele

Proč přesně žena děsivý čin spáchala a za jakých okolností, je zatím předmětem vyšetřování, už teď je ale jasné, že pobyt ve zdejším vězení bude náročný. Podmínky v tuniské vazební věznici jsou totiž podle podnikatelky Jany Matouškové, jež v Tunisku žije už více než pětadvacet let, více než otřesné.

„Fakticky je ve vězení s ostatními zadrženými i odsouzenými. Otázkou je, jestli je »jen« s dalšími dvaceti v prostoru 3 x 3 metry, nebo v cele pro 100 lidí, kam jich nacpou 200,“ popisuje paní Jana pro Blesk.cz.

Vodová polévka a chleba

Podle očitých svědectví jsou všechny cely přeplněné, bez klimatizace a s jednou toaletou v rohu. „Koupel bývá jednou týdně, jídlo obvykle sestává z vodové polévky a kousku chleba. Tady zavření a zadržení spoléhají na rodiny, které jim mohou přinést jídlo. Ale ne každý den,“ líčí tamní poměry Jana, která žije a pracuje v Sousse.

Vše ještě komplikuje velmi horké počasí s teplotami kolem 45 stupňů. „Otázkou je, jestli byla česká ambasáda schopna vyjednat nějaké slušnější podmínky vazby, protože už takhle je tuniské vězení vražedné. V celé zemi navíc v osm večer zavírají vodu a pouštějí ji znovu v šest ráno. Není pravděpodobné, že by věznice byly vyjmuté. Potřebují vodu pro hotely. Dokonce už v exponovaných letoviscích začali pro obyvatele vypínat v noci elektřinu,“ vysvětluje Jana Matoušková.

Podle znalkyně tamních poměrů má Tunisko výrazně větší problémy, než aby se staralo o základní lidské potřeby zadržených. „A už vůbec je nezajímá, co tomu kdo řekne. Pokud paní nedisponuje značnou hotovostí, bude to mít těžké. Tady je za peníze možné všechno,“ uzavírá Jana Matoušková.

Tunisko má trest smrti

V Tunisku panují velmi přísné tresty, v roce 2015 byl dokonce obnoven trest smrti. V zemi za podobný čin právě trest smrti hrozí, v tomto případě však bude zřejmě hrát roli polehčující okolnost, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS reportér Michal Janotka s tím, že Češce hrozí maximálně osmnáct let ve vězení.

Video  Největší vězeňská vzpoura, jakou naše historie pamatuje.  - Videohub
Video se připravuje ...

JaNat ( 26. července 2023 17:55 )

To by asi mohli pokud by ji Tunisko vydalo. Mám pocit, že na ostravsku žijí podivní lidé.

doktormediciny ( 26. července 2023 16:33 )

Verka 1...Nejsem soudni znalec, ale pokud se prizna zabiti v afektu je ti spise povazovano za zabiti nez za vrazdu

lollo ( 26. července 2023 16:31 )

Za chvíli máte před barákem policajty.

lollo ( 26. července 2023 16:28 )

lollo ( 26. července 2023 16:26 )

Jo? A to říkal kdo? Neteř? A říká ta neteř pravdu? Nebo jen papouškujete média?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání