Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na doživotí: Sexuální deviant místo léčby vraždil! „Šotek“ zastlal Andreu (†20) do gauče

Autor: VaB - 
1. června 2023
05:00

Už jednou se Josef Schottenhammel pokoušel vraždit, soud ho proto poslal do vězení a pak do léčebny. I přesto se tento nebezpečný sexuální sadista dostal na vycházku a zase se pokoušel vraždit. Nejdřív v parku v Teplicích napadl starší ženu, která přežila. O tři týdny později brutálním způsobem usmrtil dvacetiletou Andreu. Přes hlavu jí přetáhl dva igelitové sáčky a kolem krku omotal koaxiální kabel. Mrtvolu pak zastlal do gauče. Toto je další díl seriálu Na doživotí.

Josef Schottenhammel měl přezdívku Šotek a od roku 1992 byl v psychiatrické léčebně kvůli pokusu o vraždu ženy (44) z roku 1988, tehdy dostal jedenáctiletý trest vězení. V Ústí nad Labem ji tehdy na ulici zezadu napadl a rdousil ji s úmyslem dosáhnout sexuálního uspokojení. „Třel si u toho pohlavní úd až do výronu semene," stojí ve starém rozsudku.

Jeho touha po uspokojení a násilí byla zřejmě větší a větší, a proto se v září roku 2000 pokusil znovu sexuálně uspokojit a vraždit. V teplickém parku napadl 53letou ženu, kterou začal rdousit až do bezvědomí, zřejmě ji poté chtěl znásilnit. Tomu naštěstí zabránili lidé, které slyšel přicházet a utekl. O pár dní později jej dopadla policie, která ho vrátila zpět do léčebny.

Brutální vražda

U obou předchozích případů použil stejný modus operandi – obdobný typ provedení. „Uplatňoval vůči ženám naprosto stejný vzorec chování. Napadal je zezadu a škrtil je a tím u něj docházelo k sexuálnímu uspokojení," popsala před lety soudkyně Jaroslava Maternová. Vždy šlo o starší ženu, která se nedokázala bránit.

Jinak tomu nebylo ani v případě již dokonané vraždy. Schottenhammel opět utekl z léčebny do Teplic. Do bytu svého kamarády pozval dvacetiletou Andreu S., která si tam měla přijít pro drogy. Společně strávili nějaký čas, údajně došlo i na sex. Pak se vše zvrtlo.

Šotek opět zaútočil, jak jinak než zezadu. Andreu začal rdousit, dokud nezemřela. Na hlavu jí následně natáhl dva igelitové sáčky, které utáhl koaxiálním kabelem kolem krku. Tělo pak důmyslně zastlal do úložného prostoru pod postelí a po pár dnech opět skončil v ústavu.

Doznání

Tehdy 37letý muž se policistům po dopadení k brutální vraždě mladé dívky přiznal. Později u soudu ale popíral, že by cokoliv spáchal. Přiznání z něj měli vyšetřovatelé vynutit. Obhájce navíc přišel s tím, že by silný muž nedokázal do gauče zastlat tělo dvacetileté dívky.

Státní zástupkyně ale trvala na vině, argumentovala mimo jiné okruhem důkazů. Podle znalců byl Schottenhammel, agresívní se sadistickými sklony, jeho resocializace se tehdy jevila jako naprosto nereálná.

Na doživotí

Pro nebezpečného recidivistu a sexuálního devianta navrhla doživotní trest vězení kvůli ochraně společnosti. „Obžalovaný si byl vědom své poruchy. Zcela egoisticky si však prosazoval své uspokojení," uvedla Maternová. O nebezpečnosti svědčilo i to, že po celou dobu soudního jednání měl na rukou Šotek pouta. V jiných případech se obviněným sundávají.

6. prosince 2001 soud poslal Sottenhammela na doživotí do vězení, 14. května téhož roku to potvrdil vrchní soud, ke kterému se odvolal.

Video  Strážníci oživovali muže, který se chtěl oběsit (25. května 2023)  - Městská policie Praha
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání