Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Celníci zabavili luxusní auta! Odhalili skupinu, která v Česku nelegálně vyráběla cigarety

Autor: ČTK, VaB - 
11. července 2023
19:25

Tip na nelegální továrnu na cigarety odhalil mezinárodní skupinu, která v České republice vyráběla tabákové výrobky. Jeden ze strojů dokázal vytvořit až 2500 cigaret za minutu. Výrobna byla navíc pod velkým drobnohledem, odhalení bránila rušička signálu, detektory pohybu a kamery na každém rohu. Ani tak ale pachatelé spravedlnosti neunikli.

Čeští celníci zadrželi v květnu 13 osob kvůli nelegální výrobě cigaret. Zadržení způsobili daňový únik na spotřební dani přes 111 milionů korun, řekl na tiskové konferenci zástupce ředitele sekce Pátrání Generálního ředitelství cel Michal Šimůnek. Zásah byl součástí společného postupu českých, polských a slovenských celníků proti výrobcům nelegálních tabákových výrobků.

Zajistili luxusní auta

Podle Šimůnka dostali čeští celníci tip na nelegální továrnu na cigarety v obci Černožice na Královéhradecku od polských kolegů. Při zásahu zajistili 8,5 milionu cigaret, většinou to byly padělky značky Marlboro. Celníci také na místě zabavili 22 tun tabáku či stroj schopný vyrábět až 2500 cigaret za minutu. Tabák pocházel z Itálie a další materiál na výrobu cigaret z Polska.

Zajistili také finanční prostředky v celkové hodnotě 4,5 milionu korun a luxusní vozidla v hodnotě zhruba deset milionů korun. U aut šlo například o značky Bentley, Porsche, Lamborghini nebo Mercedes.

Přímo při zásahu zajistili 11 osob, další dvě následně. Všichni zadržení byli cizinci, z toho pět občanů Ukrajiny, sedm občanů Gruzie a jeden Litevec. Skupina je vyšetřována pro trestný čin krácení daně a trestný čin padělání, hrozí jim až osm let vězení.

Propracovaná bezpečnost

Podle celníků měla skupina propracovaný systém přepravy, skladování i výroby cigaret. V nelegální továrně měli dělníci plně vybavené ubytování. Celá výrobna byla chráněna detektory pohybu, detektory rádiového signálu, rušičkami mobilních sítí, GPS lokátory a kamerovým systémem.

Vyšetřování v Česku začalo na základě šetření polských celníků, kteří odhalili přeshraniční aktivity tamních nelegálních výrobců cigaret. V Polsku bylo zadrženo 17 lidí, celníci zajistili 70 tun surového tabáku a 13 milionů nelegálních cigaret. Daňový únik vyčíslili na 75 milionů zlotých (400 milionů korun).

Součástí koordinovaného postupu byl i zásah slovenských celníků, kteří odhalili nelegální výrobu cigaret v okrese Bardejov. Na místě odhalili jednu kompletní linku na výrobu cigaret a jednu rozestavěnou, zajistili tunu surového tabáku a 7,5 milionu cigaret. Zadrželi sedm lidí, kteří se dopustili daňového úniku za milion eur (23,8 milionu korun).

Generální ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl řekl, že současný případ ukazuje na význam mezinárodní celní spolupráce. „Bohužel lze vzhledem k současné ekonomické situaci očekávat, že nárůst tohoto typu kriminality bude narůstat,“ řekl.

Video  Celníci rozbili gang výrobců cigaret, kteří způsobili daňový únik 111 mil. Kč.  - Celní správa
Video se připravuje ...

Frantisek_Koudelka ( 13. července 2023 07:00 )

Uz zase zavidis Buzianku - VaB, ze maj lepsi auta nez je ten tvuj vrakoidni rozpadajici se Ford Ty ses fakt dusevni mrzacek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání