Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Těžká rána pro Putina: Na Ukrajině padl další z jeho generálů. Cokova (†51) zabili u Berďansku

Autor: Darina Jíchová - 
11. července 2023
11:25

Řady velitelů ruské armády se opět ztenčily, nedaleko Rusy okupovaného Berďansku byl zabit generálporučík Oleg Cokov, informoval na svém twitteru poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Heraščenko. Rusko zatím zabití velitele neoznámilo, Heraščenko se ve svém tweetu odkázal na poradce starosty města Mariupolu loajální Kyjevu Petra Andrjuščenka. 

Na Cokova uvalily sankce jak Evropská unie, tak Velká Británie a Nový Zéland. Od srpna 2022 velel 144. motostřelecké divizi 20. kombinované armády Ruské federace. Povýšení do šarže generálplukovník dosáhl teprve letos. Kromě invaze na Ukrajinu se zúčastnil dvou čečenských válek a války v Sýrii.

Ruský prezident Vladimir Putin od počátku invaze na Ukrajinu, kterou rozpoutal loni v únoru, přišel o nespočet velitelů a blízkých spolupracovníků. Mnoho generálů a vysoce postavených důstojníků padlo na Ukrajině, například generálporučík Jakov Rezancev, podplukovník Denis Mežujev, generálmajoři Andrej Kolesnikov, Vitalij Gerasimov, Andrej Suchoveckij a Oleg Miťajev a další.

V kruzích pohybujících se kolem Putina řádí i podivné sebevraždy, například v červnu vypadl z okna federální soudce Artem Bartenev (†42), Jurij Děmin (†62), exšéf okresního Inspektorátu bezpečnosti silničního provozu pro Sverdlovskou oblast, byl nalezen mrtvý po vypadnutí z okna 4. června. V únoru zase z okna svého domu vypadla šéfka finančního oddělení Západního vojenského okruhu Marina Jankovinová (†58), před svou smrtí kritizovala Kreml za ztráty na Ukrajině. Nejsou zdaleka jediní.

14:55
Dnes
!

Rusko ohlásilo dobytí vesnice Semenivka, která se nachází nedaleko města Avdijivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruské ministerstvo obrany také sdělilo, že jeho jednotky obsadily výhodnější pozice na některých místech frontové linie. 

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit. Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj ale o víkendu řekl, že operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se zhoršuje. Připustil také, že Rusku se místy daří postupovat.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly obsadily výhodnější pozice a zasadily údery ukrajinským ozbrojeným silám na několika místech frontové linie – v Doněcké, Charkovské a Luhanské oblasti. Na dalších místech podle sdělení rezortu odrazily útoky ukrajinských jednotek.

14:16
Dnes

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přijel na neohlášenou návštěvu Kyjeva, při níž mu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval za podporu, jakou aliance poskytuje Ukrajině bránící se už třetím rokem ruské ozbrojené agresi.

Zelenskyj na tiskové konferenci se šéfem NATO zdůraznil, že situace na bojišti závisí na rychlosti dodávek munice. Podle něj začaly v malém množství na Ukrajinu proudit životně důležité americké zbraně, avšak tento proces musí být rychlejší, protože postupující ruské jednotky se nedostatku zbraní a munice na ukrajinské straně snaží využít. „Včasná podpora pro naši armádu. Dnes v této věci ještě nevidím nic pozitivního. Dodávky jsou, pomalu začaly, ale proces je třeba urychlit,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg, který je na návštěvě Ukrajiny potřetí po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu, připustil, že Rusko mělo nad Ukrajinou v posledních měsících převahu co do dostupnosti zbraní. Ujistil však, že další pomoc je „na cestě“.

13:48
Dnes

Starostu Vlachovic, pod které spadají Vrbětice, Zdeňka Hověžáka (STAN) odložení případu výbuchu muničního skladu nepřekvapilo. „S ohledem na to, co probíhá na Východě, se dalo očekávat, že se případ odloží, protože to, aby v dnešní době Rusko nějak podalo ruku k součinnosti, aby se vyšetřování prokázalo, se nedalo předpokládat,“ řekl ČTK Hověžák. Případ nebere jako ukončený, protože viníci nebyli potrestáni.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa