Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tvrdý trest za kritiku války na Ukrajině: Soud poslal novinářku na šest let za mříže

Autor: pma - 
16. února 2023
13:54

Soud v sibiřském Barnaulu uznal ve středu ruskou novinářku Marii Ponomarenkovou (44) vinnou z šíření „falešných zpráv“ o útoku na mariupolské divadlo. Ve vězení stráví šest let, na pět let má navíc zákaz vykonávat práci novinářky. Posledních devět měsíců strávila Ponomarenková ve vazbě, kde si po psychickém i fyzickém týrání pokusila podřezat žíly.

Čtyřiačtyřicetiletá novinářka sibiřského zpravodajského serveru RusNews Maria Ponomarenková měla podle Ruska v dubnu loňského roku během vysílání šířit „falešné zprávy“ o úmrtích ukrajinských civilistů v přístavním městě Mariupol a lidech skrývajících se v divadle před palbou ruských vojáků. Tamní ministerstvo obrany podobné zprávy loni popřelo.

Podle obžaloby Ponomarenková na Telegramu v loňském roce sdílela fotografie z bombardování mariupolského divadla. Připojila k příspěvkům i komentáře, že za útokem na nevinné civilisty, mezi kterými byly i děti, stojí ruská armáda.

Režim je podle novinářky před zhroucením

Soud novinářku a aktivistku odsoudil na šest let odnětí svobody. Ženě byl navíc uložen i zákaz činnosti v médiích po dobu pěti let. U soudu Ponomarenková zdůraznila, že podle ruské ústavy neudělala nic špatného. „Kdybych spáchala skutečný zločin, bylo by možné žádat o shovívavost, ale kvůli svým morálním a etickým vlastnostem bych to neudělala,“ nechala se slyšet Ruska.

Video  Ruská armáda bombardovala porodnici v Mariupolu  - Reuters
Video se připravuje ...

Před uvězněním také novinářka uvedla, že je podle ní ruský režim před svým pádem. „Žádný totalitní režim nebyl nikdy tak silný jako před tím, než se zhroutil,“ řekla ve středu odsouzená Ruska.

Pokusila se o sebevraždu

Ponomarenková je matkou dvou malých dětí. V minulosti opakovaně kritizovala ruské politiky i samotnou hlavu státu, za což jí policie několikrát vyhrožovala. Do vazby byla vzata loni v dubnu. Podle jejích slov docházelo opakovaně k psychickému i fyzickému týrání, což ji dohnalo až k pokusu o sebevraždu. Poté byla přeložena do domácího vězení.

15:06
Dnes

Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, kde jsou uložené zbraně dodávané Západem. Uvedl to dnes podle agentury TASS ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle kterého mají nyní ruské jednotky na ukrajinské frontě převahu.

„Máme iniciativu podél celé linie kontaktu a pokračujeme ve vytlačování nepřítele z jeho obsazených pozic,“ uvedl Šojgu na zasedání rady ruského ministerstva obrany.

14:28
Dnes

Slovenská občanská sbírka na podporu iniciativy české vlády ohledně nákupu munice pro Ukrajinu zatím neskončí, byť její organizátoři vybrali již více než 3,5 milionu eur (88,5 milionu korun). To je zhruba třiapůlnásobek původně plánované částky. Na tiskové konferenci to dnes oznámili organizátoři sbírky, kteří spolupracují s českým Nadačním fondem pro Ukrajinu. Ten prostřednictvím svého projektu Dárek pro Putina a ve spolupráci s českým ministerstvem obrany a ukrajinskou ambasádou v Praze již připravuje nákup munice.

12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa