Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Učitelka (36) popsala dramatický úprk ze Súdánu: Nakonec jsme skončili na Kypru!

Autor: rc, ČTK, lig - 
27. dubna 2023
13:41

Súdánem otřásají krvavé boje mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Konflikt si již vyžádal stovky mrtvých a tisíce zraněných. V súdánském Chartúmu několik let žila i Britka Jennifer McLellanová (36), která tam vychovávala své čtyři děti. Po vypuknutí bojů se rozhodla se svými blízkými uprchnout zpět do rodné země. Cesta na leteckou základnu se pro ně změnila v naprosté peklo. Stačilo málo a ze země se nedostali. V Súdánu v době vypuknutí konfliktu byli i Češi, které do bezpečí přepravil německý evakuační let. Další ale čekají na evakuaci.

Boje mezi armádou a RSF propukly 15. dubna. Proměnily rezidenční čtvrti Chartúmu ve válečné zóny a dosud si vyžádaly životy více než 500 lidí a více než 4000 zraněných. Podle odhadu OSN by kvůli konfliktu mohlo ze Súdánu uprchnout jen do Čadu a Jižního Súdánu 270.000 lidí.

Mrtvá těla u silnic

Cizinci evakuovaní z Chartúmu hovoří o mrtvých podél silnic, hořících budovách, obytných čtvrtích proměněných v bojiště a o mladících, kteří se potulují po městě s velkými noži, píše agentura Reuters. Podobně situaci v africkém státu vykreslila i Jennifer McLellanová pro britská média. Rodačka ze Skotska, která v Súdánu bydlela dlouhých patnáct let, žila se svým manželem a čtyřmi dětmi na předměstí Aj Jafra.

Ozvěny výstřelů

Po vypuknutí nepokojů se s rodinou schovávala v domě, zatímco se kolem ozývala střelba. Její strýc Donald Gillies pro britský deník Daily Record uvedl, že jim pomalu docházelo jídlo, nemohli si vybrat peníze a sehnat palivo. Jennifer se nakonec podařilo kontaktovat britské úřady, které jí a její rodině zařídily místo na evakuačním letu na Kypr.

Britka tak sebrala svou rodinu a společně se vypravili na leteckou základnu Wadi Seidna Air Base. V té době zrovna znepřátelené frakce zahájily dohodnuté příměří, ovšem i tak se podle jejích slov jednalo o děsivou cestu. „Na leteckou základnu je to 30 minut cesty a já jsem seděla na zadním sedadle. Všude na silnicích byla vidět zkáza,“ uvedla pro britský deník Metro.

Prasklá pneumatika

Rodina projížděla ulicemi, které velmi dobře znala a které se změnily ve válečnou zónu. „Jeli jsme po velmi nebezpečných silnicích a pak nám praskla pneumatika. Neměli jsme žádnou náhradní. Můj švagr zastavil autobus se dvěma mladíky, kteří souhlasili, že když jim zaplatíme 267 liber (zhruba 7 084 Kč), tak nás odvezou na leteckou základnu,“ popsala vypjatou situaci pro britský deník Daily Mail. Na cestě na leteckou základnu se dokonce dostali do blízkosti střelby.  Na leteckou základnu to ale nakonec zvládli a bezpečně přistáli s ostatními evakuovanými na Kypru.

Evakuováni byli i tři Češi, kteří se už vrátili do Česka. V Súdánu ještě čekají na evakuaci další dva. „Zbylí dva Češi se zájmem o evakuaci na jihu země čekají na pokyn od turecké strany,“ uvedl mluvčí Černínského paláce Daniel Drake. 

Video  Kde se válčí na Ukrajině - Průběh bojů a místa největších masakrů  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání