Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajina zničila základnu obávaných Wagnerovců. „Přežil jediný ruský fašista,“ říká gubernátor

Autor: ČTK - 
10. června 2022
12:34

Ukrajinské ozbrojené síly zničily základnu ruských žoldnéřů z Wagnerovy skupiny (rusky Vagnerovy) v okupovaném městě Kadijivka na východě Ukrajiny, oznámil dnes gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj.

„Ukrajinské síly zasáhly přesně, přežil pouze jediný ruský fašista,“ uvedl Hajdaj na sociální síti. Dodal, že základna ruských žoldnéřů byla na místním stadionu ve městě, které proruští separatisté obsadili v roce 2014.

Polovojenská Wagnerova skupina si vysloužila ostruhy právě v bojích na východě Ukrajiny mezi silami prozápadní vlády v Kyjevě a separatisty podporovanými Ruskem, později byli tito námezdní vojáci podle médií nasazeni také v Sýrii, Libyi, Súdánu a Středoafrické republice.

Nyní Rusko nasadilo do bojů o ukrajinský Donbas až 20 000 žoldnéřů ze Sýrie, Libye a dalších míst, jakož i ze soukromé polovojenské Wagnerovy skupiny, psala v dubnu západní média, například deník The Guardian a agentura AFP.

„Tito lidé jsou z větší části používáni jako masa proti ukrajinskému odporu. Je to pěchota. Nemají těžkou techniku ani vozidla,“ citoval The Guardian činitele, podle něhož se počet žoldnéřů na východní Ukrajině pohybuje od 10 000 do 20 000.

10:43
Dnes

Španělsko ani Řecko nedodají Ukrajině systémy protivzdušné obrany, které Kyjev žádá k obraně před stupňujícími se ruskými útoky. Madrid však pošle baterii raket do systému Patriot. Informoval o tom dnes deník El País a agentura Reuters. Obě jihoevropské země byly v posledních dnech pod tlakem partnerů z Evropské unie, aby systémy Ukrajině poskytly.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

Zobrazit celý online

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa