Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ruská invaze na Ukrajinu: Putinovi dochází čas, kde všude už „vězí“ jeho vojska?

Autor: sova - 
13. února 2022
05:00

Američtí představitelé varovali před „velmi zřetelnou možností“ ruské invaze na Ukrajinu v nejbližších dnech poté, co Rusko podél hranic rozmístilo stovky tanků, samohybných děl a rovněž balistických raket krátkého doletu. Také rétorika Moskvy je čím dál více bojovnější. Putin má ale omezený čas. Jeho vojáci nemohou zůstat mimo posádku donekonečna. Nejpozději koncem zimy bude pravděpodobně muset zahájit útok, anebo stáhnout své síly, což by ale mohlo vypadat jako ústup, informuje britský The Guardian.

Podle odhadů vojenské zpravodajské skupiny Rochan Consulting bylo k 6. únoru v blízkosti ukrajinských hranic v Rusku a Bělorusku rozmístěno 74 až 76 technických praporů, což jsou nejmenší operační jednotky Kremlu (zhruba 800 vojáků). Mnohé z těžkých zbraní umístěných poblíž Ukrajiny dorazily už na jaře 2021, kdy Rusko umístilo poblíž hranic odhadem 110 tisíc vojáků s tanky a další bojovou výbavou.

Ruské jednotky přijíždějí z východu již několik týdnů. Šéf norské zpravodajské služby v pátek uvedl, že jejich počet dosáhl 150 tisíc. V oblastech Doněcka a Luhansku působí také tamní separatistické jednotky. Jejich počet se odhaduje na 32 tisíc, přičemž část z nich pravděpodobně tvoří oficiální, byť nepřiznané ruské síly.

Ke Kyjevu vchod, k Moskvě zády

Na začátku února se objevily určité důkazy, že vojska, která byla dříve soustředěna několik set kilometrů od hranic, se přesouvají blíže k Ukrajině. Objevily se náznaky, že sedm praporů v Jelně u Smolenska se přesouvá dále na jih do blízkosti města Klincy, asi 100 kilometrů od hranic.

Po novém roce začalo Rusko přesouvat tanky, dělostřelectvo, systémy protivzdušné obrany a stíhačky do Běloruska na společné cvičení s názvem Allied Resolve, které začalo ve čtvrtek 10. února a má trvat do 20. února. Jejich počet se nadále zvyšuje, v současné době se odhaduje na nejméně 17 praporů.

NATO varovalo, že ruské síly v Bělorusku mohou dosáhnout počtu 30 tisíc, včetně jednotek speciálních operací Speznaz, stíhaček SU-35, systémů protivzdušné obrany S-400 a raket Iskander, které mohou nést jaderné zbraně a mají dolet až 500 kilometrů.

Tajné služby: Útok na Kyjev je nejpravděpodobnější

Jednou z nejpočetnějších sil, které zůstávají v blízkosti Ukrajiny od loňského května, je 41. kombinovaná armáda řízená z Novosibirsku vzdáleného téměř 2 tisíce kilometrů. Část těchto vojsk, jež jsou od jara dislokována ve výcvikovém prostoru Pogonovo jižně od Voroněže, se přesunula do města Jelňa ve Smolenské oblasti blíže k Bělorusku.

Podle odhadu nezávislého obranného analytika Konrada Muzyky zahrnuje její technika motorizovanou pěchotu, hlavní bojové tanky, raketové dělostřelectvo a balistické rakety krátkého doletu Iskander, které tvoří odhadem šest nebo sedm praporů. V blízkosti Ukrajiny jsou také trvale rozmístěny jednotky z 8. a 20. kombinované armády.

Satelitní pohled na ruská vojska poblíž ukrajinských hranic (10. 2. 2022) Satelitní pohled na ruská vojska poblíž ukrajinských hranic (10. 2. 2022) | Reuters

Západní zpravodajské agentury se domnívají, že nejpravděpodobnějším cílem ruské ofenzivy by bylo obklíčení Kyjeva.

To je v rozporu s názorem, který na Ukrajině panoval koncem ledna, že nejpravděpodobnějším scénářem je soustředěný útok na východě země. Ukrajinská vojenská rozvědka 21. ledna uvedla, že od začátku měsíce Moskva dodala separatistům na východě Ukrajiny další tanky, samohybné dělostřelectvo, minomety a více než 7 tisíc tun paliva.

Námořní cvičení Moskva už ohlásila

Mapa zveřejněná ukrajinskou vojenskou rozvědkou v listopadu ukazovala vůbec nejhorší možný scénář: Ruské síly překročily ukrajinskou hranici z východu a zaútočily z anektovaného Krymu. Zároveň zahájily obojživelný útok na Oděsu s podporou ruských vojáků v Podněstří a jednotek vyslaných z Běloruska.

Agentura AFP při té příležitosti připomněla, že Rusko minulý měsíc ohlásilo sérii námořních cvičení v Atlantiku, arktických mořích, Středozemním moři a v Tichém oceánu. Zúčastnit se jich má celkem 140 plavidel, více než 60 letadel a vrtulníků a okolo 10 tisíc vojáků a námořníků. Washington pak varuje, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku.  - Reuters
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 13. února 2022 20:35 )

Právě, ž to tak vypadá. Navíc Krym píší s měkkým "i" pouze ukrajinci. Tak alou spát, absy byl ráno včas na stavbě.

Miroslav Jon ( 13. února 2022 17:16 )

Neskutečné, lži a manipulativní články

bizon_pepa ( 13. února 2022 14:03 )

Ano, asi tak.

PPP150W ( 13. února 2022 12:26 )

Mate v té historii trochu zmatek. Životy položili sovětští vojáci pod sovětským velením. Potom položilo pár Čechů životy, když se ti stejní sověti dostavili udělat pořádek ve své kolonii. A tihle s nimi nemají nic společného.

diskutujici ( 13. února 2022 11:55 )

Kde všude jsou vojska? No americké stíhačky jsou v Rumunsku a Polsku spolu s vojáky a tak různě.

Zobrazit celou diskusi