Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Německo zakončilo evakuace ze Súdánu: Z pekla dostali i tři Čechy

Autor: ČTK - 
26. dubna 2023
21:04

Německá vojenská mise zajišťující leteckou evakuaci civilistů ze Súdánu skončila. Dnes to na twitteru oznámilo německé ministerstvo obrany. Informovalo, že německá armáda ze země zmítané boji dopravila do bezpečí přes 700 lidí, včetně asi 200 Němců. Mezi evakuovanými byli i tři čeští občané, dnes se do ČR vrací jeden z nich. Na twitteru to sdělil český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Evakuační lety ze Súdánu jsou ukončeny. Minulou noc přistál v Jordánsku další stroj typu A400M se 78 lidmi,“ uvedlo německého ministerstvo. „Celkový počet evakuovaných se tím zvýšil na více než 700 - z toho asi 200 Němců,“ dodalo.

Německo k evakuaci nasadilo osm letadel, která startovala z vojenského letiště u súdánského hlavního města Chartúmu. Do operace a její koordinace se zapojila až tisícovka německých vojáků. Evakuace ze Súdánu zajišťují i jiné státy, se kterými se ze země dostali také další němečtí občané.

V pondělí se za pomoci Německa vrátili do ČR dva Češi, dnes byl na cestě zpět další český občan. V Súdánu zůstávají dva Češi, kteří mají zájem o evakuaci, jejich odjezd se řeší s Tureckem, uvedl dnes Lipavský. Podle dřívějších informací Černínského paláce se nacházejí na jihu Súdánu v Nyale se skupinou tureckých občanů. V Súdánu by dále měl být ještě jeden další občan ČR.

O německé evakuační misi dnes hlasoval Spolkový sněm, který německé armádě zpětně poskytl mandát a zároveň právní rámec pro případné pokračování záchranné akce až do konce května. Poslanci mandát podpořili drtivou většinou hlasů, pro návrh jich zvedlo ruku 663, sedm dalších se zdrželo a proti nebyl nikdo. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius společně s ministryní obrany Annalenou Baerbockovou misi ocenili. Pistorius ji označil za komplexní vojenskou operaci.

V Súdánu pokračují boje o moc mezi armádou a polovojenskými Jednotkami rychlé podpory (RSF). Znesvářené skupiny vedou bývalí spojenci, velitel armády generál Abdal Fattáh Burhán a šéf RSF generál Muhammad Hamdan Dagalo. V říjnu 2021 společně zorganizovali vojenský převrat, který zmařil krátký přechod Súdánu k civilní vládě. Od začátku nynějších bojů v Súdánu zemřely stovky lidí.

Video  Rusové využívají pozemky v ČR bezplatně! Evakuace Čechů ze Súdánu. Polární záře v Česku!  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, Amatérská meteorologická společnost
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi