Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Autobus v Kanadě naboural do jeslí: Dvě děti zemřely!

Aktualizováno -
8. února 2023
20:40
Autor: ČTK, rix - 
8. února 2023
18:45

Dvě děti přišly o život a dalších šest utrpělo zranění, když v kanadském městě Laval nedaleko Montrealu narazil do budovy jeslí autobus městské hromadné dopravy. Policie se domnívá, že řidič autobusu najel do zařízení úmyslně.

Řidič autobusu skončil ve vazbě a čelí obviněním ze zabití a nebezpečné jízdy, informuje zpravodajská společnost CBC. Podle agentury AFP více svědků vyjádřilo pocit, že řidič chtěl do místa schválně nabourat. To posléze potvrdila také policie. 

„Je to strašlivá tragédie,“ řekl ministr pro veřejnou bezpečnost kanadské provincie Québec François Bonnardel. Policie města Laval uvedla, že autobus do dětského centra narazil kolem 08:30 místního času (14:30 SEČ). Strážníci následně kolem budovy vytvořili široký ochranný pás, zatímco na místo přijížděli rozrušení rodiče, uvedla agentura AP.

„Nedovedu si představit, čím si ty rodiny procházejí,“ uvedl kanadský premiér Justin Trudeau. „Jsem zdrcen. Všichni jsme,“ řekl premiér novinářům v budově parlamentu v Ottawě.

CBC uvádí, že jesle se nacházejí v klidné ulici, kde městská hromadná doprava běžně nejezdí. Letecké záběry ukazovaly, že autobus najel do přední strany budovy, která leží opodál od silnice na konci příjezdové cesty. Jedna žena rozhlasu Radio Canada řekla, že rodiče pozorovali řidiče, jak „úmyslně najel do jeslí“.

Svědci popsali, že řidič po nárazu vystoupil z vozidla, sundal si oblečení a začal křičet. Podle jedné výpovědi se zároveň pokoušel vyprostit děti zpod autobusu. Několik svědků jej záhy zpacifikovalo a muž byl následně zadržen.

Policie později uvedla, že muži je 51 let, jeho jméno nezveřejnila. „Myslíme si, že to bylo úmyslné, ale motiv neznáme,“ sdělil AFP šéf městské policie Pierre Brochet. Řidič, kterého odpoledne vyslýchali vyšetřovatelé, podle něj dosud nebyl trestán.

Video  Na dálnici D8 havaroval kamion.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání