Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Petr skočil do řeky pro dvouletou holčičku: Hrdina dostal další cenu a popsal dramatickou záchranu

Autor: VaB - 
1. ledna 2023
14:28

Před čtyřmi měsíci Petr Jirout neváhal a skočil z mostku do říčky Chrudimky. Všiml si tam totiž bezvládného tělíčka dvouleté holčičky. Tvář měla pod vodou, nedýchala. On neváhal a dívenku zachránil. Byl za to oceněn Cenou Michala Velíška.

Bylo to koncem srpna, Petr Jirout si v řece Chrudimka v Chrudimi všiml tělíčka nehybného dítěte. Holčička byla tváří pod vodou, vidět byl jen kousek zadečku. Zachránce neváhal, zastavil řidiče v protijedoucím vozidle a svěřil mu do péče čtyřletého syna.

Pak si sundal boty a seskočil z výšky čtyř a půl metru z mostku do vody. Tou dobou v ní mohlo být asi půl metru vody. „Když jsem skočil do vody, tak přišly nadávky a pocit bezmoci, než tam člověk dojde přes kameny. Když jsem děťátko držel v ruce, tak další nadávky, protože jsem viděl bezvládné tělíčko,“ popsal pro iROZHLAS Jirout.

Přemýšlel, jak se mohlo dítě ve vodě ocitnout, kde se tam vzalo. Napadlo ho, že asi vypadlo z okna. „Holčičku jsem držel v poloze, ve které jsem ji vytáhl z vody. Prsty jsem se jí snažil vytáhnout jazýček, protože měla křeč a zapadal jí jazyk. Dalšími prsty jsem trochu masíroval ohryzek. Během minutky začalo děvčátko zvracet, začalo se nadechovat a dokonce pak otevřelo už i oči,“ dodává zachránce. Tou dobou na místě byla městská policie, záhy i záchranná služba.

Holčička je nakonec v pořádku, patrně jen díky duchapřítomnému Petrovi. Ten si za tento čin, kterým zachránil lidský život, zasloužil Cenu Michala Velíška. Je sedmnáctým držitelem této ceny.

Video  Víte, že většina lidí se topí úplně potichu?  - Videohub
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání