Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Michala Velíška (†32) zavraždili před 17 lety: Tihle hrdinové dostali jeho cenu!

/
  • Michal Velíšek byl oblíbeným střihačem TV Nova. Po jeho tragické smrti po něm truchlila nejen manželka s devítiměsíční dcerkou, ale i řada kolegů.
    15. září 2022 ● 05:15

    Smutné výročí připadá na 13. září. Před 17 lety v tento den, v roce 2005, zahynul na pražském Karlově náměstí Michal Velíšek, jenž pracoval jako střihač pro televizi Nova. Tehdy byl na procházce s kočárkem se svou roční dcerkou, když se přímo před jeho zraky začal odehrávat nepříjemný incident - muž tam obtěžoval a ohrožoval pistolí dívku! Velíšek se jí hrdinně zastal, muž však po něm dvakrát vystřelil a Michal útok nepřežil. Prezident Václav Klaus ho v říjnu 2005 vyznamenal medailí Za hrdinství in memoriam, od té doby je taky každoročně udělována cena nesoucí Velíškovo jméno. Dostávají ji lidé, kteří pomohou zachránit život jinému člověku. Kteří hrdinové si ji v uplynulých letech vysloužili a za jaké činy?

  • 1.

    2021: Zachránil život motorkáři

    Hrdinou roku 2021 se stal tehdy 17letý Václav Parlásek. Ten byl loni 20. února spolu s dalším mladíkem svědkem velmi vážné dopravní nehody motorkáře na silnici mezi Karlovými Vary a Plzní. Bleskurychle zavolal záchranku, díky pokynům operátorky na tísňové lince zaškrtil muži nohu, která silně krvácela.

     

    Podle oranizátorů ceny, nadace Adra a televize Nova, jim záchranu komplikovalo bezohledné chování některých kolemjedoucích řidičů, kteří jim odmítli pomoci. Podle lékařů se Václav zachoval duchapřítomně a precizním poskytnutím první pomoci nebohému motorkáři, který o nohu nakonec přišel, zachránil život. 

  • 2.

    2020: Pro chlapce (8) skočil do žumpy

    Cenu za rok 2020 získal 45letý Petr Marák. Rodinná oslava v Otaslavicích u Prostějova se jen díky němu neproměnila v tragédii - zachránil totiž chlapečka, který spadl do septiku. „Na velké narozeninové párty, která probíhala na zahradě rodinného domu až do tmy, si děti hrály na babu. Osmiletý klučina během hry vyskočil na dřevěný poklop septiku, který se s ním nečekaně zbortil,“ popsali organizátoři ceny z nadace Adra. Chlapeček se propadl asi 2,5metrovou šachtou do 3,5 metru hluboké jímky.

     

    Děti hned zavolaly dospělé, někteří běželi pro žebřík a Petr zatím organizoval záchranu, při níž šlo o vteřiny. „Požádal přátele, aby ho drželi za ruce, a spustil se do šachty. Mínil, že se dítě chytí jeho nohou, a tak se dostane rychle ven. To se však chlapci po několika marných pokusech nepodařilo. Petr Marák proto za ním do žumpy skočil,“ popisují organizátoři. Chlapečka chytil a snažil se, aby měl nad splašky alespoň hlavu, pak se po spuštěném žebříku dostali oba nahoru do bezpečí. Chlapečkovi se kromě podchlazení nic nestalo.

  • 3.

    2019: Bránil ženu před brutálním útokem

    V pořadí 14. držitelem ceny Michala Velíška se v roce 2019 stal tehdy 61letý Ladislav Bezděk z Prahy. Ten se 23. srpna toho roku vracel z práce pražskými Stodůlkami, když si v parčíku všiml mladého muže a ženy středního věku. „Domníval se, že paní má zdravotní problémy. Šel proto blíž, aby dvojici nabídl pomoc. Zjistil však, že mladík ženu škrtí, a proto ho rázně vyzval, aby toho nechal,“ popsali jeho hrdinský čin organizátoři.

    Násilník pak ženu, která už bezvládně ležela, pustil, začal ji ale surově kopat do hlavy. Ladislav Bezděk si stoupl mezi ně a znovu mladíkovi řekl, aby toho nechal. Muž po chvíli skutečně odešel, ani tehdy však nebylo všemu konec. Násilník se totiž vzápětí vrátil s nožem a snažil se ji bodnout do hlavy, i v tu chvíli se mu Ladislav postavil do cesty.

     

    Násilník tedy nůž vrazil do krku jemu a další bodnutí mu zasadil do zad. Poté pobodal i ženu v bezvědomí. To se ale už objevili další lidé a agresor utekl,“ popsali organizátoři. Pak už přijeli záchranáři a oba těžce zraněné odvezli do nemocnic. Mezitím policie dopadla nedaleko onoho násilníka, 18letého cizince. Nebýt pomoci Ladislava Bezděka, žena by brutální útok nepřežila, oba se z toho ale ve zdraví dostali.

     

    Bezděk po předání ceny řekl, že svůj čin nepovažuje za hrdinství a že ocenění patří všem. „Žijte celý život s tím, že půl metru od vás někdo zabil ženu a vy jste proti tomu nic neudělali,“ dodal.

    Ladislav Bezděk převzal 6. listopadu 2019 v Praze Cenu Michala Velíška, která se uděluje za statečnost při záchraně lidského života. Oceněný muž se v srpnu v Praze zastal napadené ženy. Sám skončil vážně pobodaný v nemocnici.
    Autor: ČTK

  • 4.

    2018: Řidiči držel hlavu nad vodou

    V roce 2018 si cenu Michala Velíška za svůj hrdinský čin vysloužil Daniel Vepřek ze Skrýšova. Ten 17. února projížděl kolem rybníka nedaleko Bystřice u Benešova, když zahlédl havarované auto. Bylo v rybníce převrácené na bok. Muž mu vyrazil na pomoc. Sotva auto otevřel, spatřil jen nohy zaklíněného řidiče, vlezl dovnitř a vytáhl mu hlavu z vody.

    Myslel, že je mrtvý, ale podařilo se mu muže ve středním věku oživit. Na pomoc přišly také dvě dívky, jedna držela dveře auta a druhá zavolala na tísňovou linku. Do příjezdu hasičů a záchranářů držel Vepřek v ledové vodě nad hladinou hlavu řidiče, který byl následně ve vážném stavu převezen do nemocnice.

     

    „Ten člověk měl neuvěřitelné štěstí, protože jsem jel úplně jinou cestou, než jsem měl jet, a to místo jsem přehlédl. Potom jsem viděl světla a zastavil jsem. Je to pro mě čest a zároveň své jednání považuji za úplně normální. Jsem rád, že jsem tady,“ řekl tehdy Daniel Vepřek při přebírání ceny.

    Daniel Vepřek zachránil život zraněnému řidiči. Policisté a hasiči ho za to ocenili.
    Autor: HZS Středočeského kraje, Policie ČR

  • 5.

    2017: Zachránila čtyři malé děti

    V roce 2017 se ceny dočkala nesmírně statečná učitelka z mateřské školy Darina Nešporová. Ta spolu s dětmi a další učitelkou vyrazila 16. června na procházku, procházely právě po lesní cestě u obce Jívová na Olomoucku. Po silnici směrem na Dolany projíždělo auto, které zničehonic vyjelo mimo silnici a řítilo se na lesní cestu právě ke skupince dětí. 

     

    Učitelka Darina duchapřítomně odstrčila tři děti mimo dráhu vozidla. „Jeden chlapec se mě ale pořád držel za ruku, já v tu chvíli vůbec nevěděla, co s ním. Tak jsem se ho snažila co nejvíc krýt ramenem a druhou rukou, aby se nepopálil od podvozku auta, které na nás spadlo,“ vzpomínala Nešporová. Oba vyprostili ještě před příjezdem hasičů svědci nehody i řidič havarovaného vozu.

    Chlapeček vyvázl jen s lehčím poraněním. „Popálila jsem si obě ruce, k tomu jsem měla zlomenou pánev. Teď už naštěstí chodím, do práce ale asi ještě dlouho nebudu moci,“ uvedla při přebírání ceny. „Hlavně, že se nic nestalo dětem, to je to nejdůležitější. To by snad udělal každý, aby zachránil lidský život – děti. Já jsem navíc učitelka, chránit děti mám v popisu práce,“ řekla. „Moje kolegyně se zachovala úžasně, okamžitě zavolala pomoc a postarala se o děti, které samozřejmě byly v šoku.“ Řidič auta podle ní na místě pomáhal s vyprošťování a učitelce se omluvil. Za čin statečnou učitelku ocenil i prezident Miloš Zeman.

    Zeman ocenil učitelku Darinu Nešporovou za záchranu čtyř malých dětí.
    Autor: ČTK/Hasiči Dolany

  • 6.

    2016: Zastal se řidiče autobusu, zmlátili ho

    V pořadí 11. držitelem Ceny Michala Velíška se stal tehdy 50letý Jan Dryák z Prahy. Ten 7. listopadu 2015 nastoupil v Praze 4 do autobusu městské hromadné dopravy spolu se svou 10letou dcerou. Do téhož prostředku později vešli také tři mladíci se psem bez náhubku a vodítka. Řidič je vyzval, aby zase vystoupili, protože s nezajištěným psem MHD cestovat nesmějí. To se jim ale nelíbilo a začal ostrý konflikt. 

     

    „Muži začali řidiče urážet, nicméně poslechli a vystoupili. V momentě, kdy se řidič chystal odjet, trojice rychle do vozu opět nastoupila. Řidič je podruhé vykázal a znovu byl zahrnut sprškou nadávek,“ popsali organizátoři ceny Michala Velíška.

     

    V tu chvíli do situace vstoupil právě Jan Dryák, řidiče se zastal a trojici vyzval, aby vystoupila.„Trojice svou agresi ihned nasměrovala vůči němu. Jana Dryáka mlátili pěstmi, klackem a kopali do celého těla. Přestože začal silně krvácet, útočníci své jednání ještě stupňovali. Po tomto útoku, kterému musela přihlížet i jeho 10letá dcera, agresoři utekli,“ uvedli organizátoři. Na místo vzápětí dorazila záchranka, která zraněného muže převezla do nemocnice. Tři útočníci byli brzy vypátráni a zadrženi.

  • 7.

    2015: Hodil židli po střelci z Uherského Brodu

    Jubilejní, 10. Cenu Michala Velíška si vysloužil Jiří Nesázal, který byl 24. února 2015 svědkem masové vraždy v Uherském Brodě. Do restaurace Družba, kde v tu chvíli obědvala zhruba dvacítka hostů, vešel 63letý Zdeněk K. a bez varování vystřílel 25 nábojů. Zavraždil osm lidí, jednu ženu těžce zranil a o pár desítek minut se sám zastřelil. 

    V restauraci seděl i tehdy 24letý Jiří. Ten právě ve chvíli, kdy začala střelba, strhnul svého kamaráda a společně s dalším mužem se schovali za stůl. „Viděl jsem jenom krev, lidi křičeli, stoly padaly a slyšel jsem střelbu, hlavně tu střelbu… Když jsem si uvědomil, že je ticho, musel jsem jednat. Viděl jsem, že si přebíjí nebo bere jinou zbraň, tak jsem uchopil židli a rozběhl se proti němu,“ popsal události Jiří. Střelce se mu podařilo trefit židlí do hrudi a následně s oběma muži utekl do bezpečí. Pak už do restaurace vpadla zásahovka.

    Předávání vyznamenání na Hradě: Jiří Nesázal, mladý hrdina z Uherského Brodu (28.10.2016)
    Autor: ČTK

    „Jiří mi zachránil život, nebýt jeho duchapřítomnosti, že mě strhl na zem a pak mě ponoukl k útěku, už bych tady nebyl. Nikdy mu nepřestanu být vděčný. Už vím, jak se říká, že člověku proběhne před očima celý život ve vteřině, že to není jen slovní obrat,“ uvedl později kamarád Jiřího. Jak se později prokázalo, útočník byl místní a psychicky nemocný.

    Video
    Video se připravuje ...

    Uherský Brod 2015: Největší masová vražda po sametové revoluci Videohub

    Fotogalerie
    25 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy